Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Ostrava - látványosságok a városban

Ostrava - látványosságok a városban

Fedezzétek fel Ostrava acél panorámájának szépségét

„A Jóisten minden szépséget, folyókon úszó gőzhajót és fényes kelmébe varrt dámát más városoknak adott. Ostrava, Ostrava, te sorstól megpecsételt vörös szív,“ énekli a sziléziai bárd, Jaromir Nohavica Észak-Morvaország fővárosáról az egyik dalában. Ostrava valóban egy kéményekkel és ipari épületekkel teli város, ami már a város közelébe érve, függetlenül attól, hogy sárga autóbusszal vagy vonattal érkeztek-e a városba, azonnal szemetekbe ötlik.

A RegioJet sárga vonatai egyenesen az ostravai éjszakai élet központjába visznek benneteket, ugyanis az Ostrava-Stodolní megállóban állnak meg. Ezen a híres utcán és annak közvetlen közelében több tucat bár, étterem és klub található, melyek főleg hétvégén, teljesen megtelnek. Unatkozni azonban hétköznap sem fogtok itt.

Akár merre is indultok el Ostravában, a legkényelmesebben a helyi tömegközlekedéssel tehetitek meg. Arról nem is beszélve, hogy a kiterjedt villamos, autóbusz és trolibusz hálózat hétvégén, állami ünnepeken és a nyári szünetben kedvezményesen vehető igénybe. A napijegy általában 200 koronára rúg, miközben ugyanezért az összegért hétvégén, állami ünnepeken és a szünetekben 5 személy, akik közül ketten 15 év felettiek lehetnek, utazhat. Jó ötlet egy családi kirándulásra? Ráadásul újabban közvetlenül a tömegközlekedési járműveken érintésmentes bankkártyával is fizethettek.

Fedezzétek fel Ostrava műemlékeit és éjszakai életét

Ostravában nem csak akkor van élet, amikor évente egy hétre vendégül látja a legnagyobb hazai zenei fesztivált. Igaz, hogy az ország acél szívében egyetlen UNESCO Világörökséget sem találtok, mégis számtalan úti célt kínál.

A környék egyik leglátogatottabb turistalátványossága Vítkovice alsó része és az ottani régi vasmű. A Hlubina feketeszén bányát, az ehhez tartozó kokszüzemet és a magas kemencét Európai kulturális örökséggé nyilvánították. Ezt a helyi egyedülálló komplexumot már az első köztársaság óta Ostravai Hradzsinként emlegetik.

Pont ez az ipari építményekkel teli panoráma vált a bányaváros jellegzetességévé. Például az Ostravice partján a sziléziai Ostravában magasodó halda Emáról remek kilátás nyílik rá. Ez a legalább egy millió tonna helyi bányákból kitermelt meddő kőzet alkotta képződmény, amit még 1920 előtt hoztak létre, a bányászat történelmének emlékműve. A halda belseje még mindig dolgozik, égnek az anyagok, és a felszíne olyan meleg, hogy a fű egész évben zöld rajta.

Ha még mindig nem tudjátok, hogy mihez kezdjetek a sziléziai fővárosban, vegyétek az irányt a Stodolní utca felé, ami a város egyik top látványossága. Szó szerint egy fenomén, amit Csehországban mindenki ismer. Magában az utcában és annak közvetlen környékén több tucat bár, étterem és klub található, melyek leginkább hétvégén telnek meg. Azonban hétköznap sem fogtok unatkozni. A RegioJet sárga vonatai is, melyeknek a közeli Ostrava-Stodolnín van a megállója, egyenesen az éjszakai életbe visznek benneteket.