Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Pozsony - látványosságok a városban

Pozsony - látványosságok a városban

Vonattal vagy autóbusszal Szlovákia szívébe

Szlovákia fővárosa nem egészen egyórányi útra van a cseh határtól, így miért ne élvezhetnétek a hétvégén akár a kávétokat is a Duna partján? Amikor a RegioJet sárga vonatjából leszálltok a pozsonyi főpályaudvaron, kirendeltségünket is meglátogathatjátok a vasútállomás előcsarnokában. Innen gyalog vagy Pozsony kilenc villamosvonalának egyikével juthattok be a városba. Szlovákiában csak a fővárosban és Kassán járnak villamosok.

A villamosokat több tucat trolibusz és autóbusz egészíti ki. Ezekkel juthattok majd be a város központjába, amikor a sárga autóbusszal érkeztek meg a Bratislava-Nivy állomásra. Ha csak egy pár órát szeretnétek eltölteni Pozsonyban, vegyetek, mondjuk 3 órás jegyet, ami 3,6 euróba kerül. Több napig maradtok? Akkor a nem egészen 12 eurós hetijegy a legjobb választás.

Pozsonyt sokan a legkisebb nagyvárosként emlegetik. Ha megunjátok a nyüzsgését, hajózzatok fel a Dunán a Dévényi várhoz. A hajóút oda-vissza 13 euróba kerül. Amennyiben úgy döntötök, hogy délen is szét akartok nézni, például el akartok menni a Révkomáromi duzzasztóműhöz, akkor azt a pozsonyi tömegközlekedési rendszerhez csatlakozó RegioJet vonatokkal is megtehetitek.

Pozsony: A kelta és római kor tanúja

Lehet, hogy Szlovákia fővárosa sokaknak kicsinek tűnik, ennek ellenére sok érdekességet ígér. Pozsonyban mindig van mit csinálni, mindig történik valami izgalmas. Így aztán teljesen mindegy, hogy először utaztok-e ide, vagy már ezredik alkalommal.

A városközpontban vegyétek az irányt a Szent Márton székesegyház felé. Ez az a székesegyház melyben régen a magyar királyokat koronázták. A városban sétálva ne felejtsetek el felkapaszkodni a várost uraló Pozsonyi várhoz. A Duna csodálatos panorámáján kívül Ligetfalut (Petržalka), Szlovákia legnagyobb lakótelepét is szemügyre vehetitek.

A Duna jobb partján fekvő városrész történelmi kincseket és turistalátványosságokat is rejt. A Janko Král városligetben mintha csak egy kerti lugas lenne úgy helyezték el a Pozsony óvárosában álló Gyümölcsoltó Boldogasszony ferences rendi templom gótikus tornyának eredeti felső részét. Száz évvel ezelőtt ugyanis félő volt, hogy összedől, így azt másolattal helyettesítették.

Amikor pedig már megunjátok a városi nyüzsgést, induljatok el a pozsonyiak és a turisták egyik kedvenc helyére, a Duna-partra vagy az Aranyhomokhoz (Zlaté piesky). Úgy érzi majd magát, mintha a Földközi-tengernél lenne.