Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Brünn - látványosságok a városban

Brünn - látványosságok a városban

Brünn (Berén) centruma egy karnyújtásnyira az autóbusztól és vonattól

Brünnbe autóbusszal és vonattal is könnyen eljuthattok, ráadásul közvetlenül a dél-morvaországi főváros szívébe. A RegioJet autóbuszából a Grand hotel előtti kis autóbusz állomáson, a vonatból a közeli vasútállomáson szálltok ki. Itt azonnal szemetekbe ötlenek majd az eredeti gyönyörű történelmi épületek. Amennyiben a vasútforgalom kikerül a város központjából, az eredeti épületet csak akkor látjátok majd, ha tömegközlekedéssel ideutaztok megnézni. Most azonban megpihenhettek a fedele alatt a RegioJet kényelmes várótermében is.

A város történelmi központját legjobban úgy tudjátok bejárni, ha gyalog vágtok neki. Azonban, ha Brünn külsőbb részeibe akartok eljutni, igénybe vehetitek a kiváló tömegközlekedést is. A városban több villamos-, számtalan autóbusz- és trolibuszvonal keresztezi egymást. Viszont ne kockáztassatok, mert az ellenőrök nagyon szigorúak. Az alapjegy 20 korona és a megállókban elhelyezett automatákban, trafikokban vagy a sofőrnél is megvehetitek.

Az autóbuszokkal az éjszakai órákban is utazhattok. A várost átgondolt, úgynevezett kiindulási rendszerű hálózat szeli át, ami a brünni vasútállomástól minden egész órában az összes irányba indul. Autóbusszal el tudtok jutni a helyi repülőtérre is, ami a közeljövőben menetrendszerű vasúti közlekedéssel is elérhető lesz.

Brünn: A város, amelyben minden közel van

Csaknem minden fontos brnói látnivalót és érdekességet megtaláltok a központban. A város műemlékvédelmi területe tele van nagy múltú templomokkal és épületekkel, melyekhez mindenféle mondák és hiedelmek kötődnek. Véletlenül se hagyjátok ki az Óvárosházát. A tornyából az egész központot beláthatjátok, és itt megtaláljátok az infocentrumot is, ahol megtudhatjátok a turisták számára fontos információkat. Innen induljatok a Zöldségpiac (Zelny trh) irányába. A páratlan szökőkúton kívül azért is érdekes, mert a tér alatt egy labirintus rejtőzik, amit nem régen nyitottak meg a látogatók előtt.

A város központja felet magasodik a Szent Péter Pál katedrális, Brünn két domináns épületének egyike. A másik a szemközti dombon fekvő Špilberk vára.

Brünn egyik legjelentősebb műemlékét a Tugendhat villát UNESCO világörökséggé nyilvánították. Ez a különleges villa a Černá Pole városnegyedben található, ami Brünnegyik villanegyede a sok közül, és amelyen a modern építészet számtalan kincsét felfedezhetitek. A másik ilyen kerület a Pisárky, aminek bejárását a Brünnterjedelmes Kiállítási területén fejezhetitek be.

Azonban ha nincs ötletetek arra, hogy mit csináljatok, elmehettek például a Brünni -víztározóhoz is. Nyáron lustálkodhattok a vízparton vagy a gőzhajóval elhajókázhattok akár a Veveří várhoz is. Ez Csehország egyik legnagyobb várkomplexuma.