Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Amsterdam - látványosságok a városban

Amsterdam - látványosságok a városban

Amszterdam: Egyedi atmoszférájú város a vízen

A városban nem talál egyetlen domináns pontot sem, ami segítené a tájékozódásban. Észak Velencéjének varázsa az atmoszférájában rejlik. Az egész városmagot átszelő csatornák az UNESCO világörökség listájának itteni legfiatalabb tagjai. Egy másik a város körül 135 kilométer hosszan húzódó védelmi vonal. Ez attól egyedülálló, hogy több mint 40 erőd védi Hollandia központját, amelyek egy zsiliprendszer segítségével ideiglenesen el tudnak árasztani egy-egy területet.

De térjünk vissza a városba. Amszterdam egyik leghíresebb része kétségtelenül az úgynevezett piroslámpás negyed. Ide akkor is menjen el, ha az itt található intézmények meglátogatása nem csábítja. A neonok fénye alatt történelmi házak rejtőznek, sokuk a már középkornak is tanúja volt. A negyed szívében áll a város legrégibb épülete – az Öreg Templom. Alig néhány méterrel arrébb a turisták megcsodálhatják a minden férfi és női prostituáltnak szentelt Belle nevű szobrot. Az alatta lévő bronztáblán ez olvasható: „Tiszteld az egész világ szexuális munkásait”.

A jelenkor leglátogatottabb műemléke egy jelentéktelennek tűnő ház a Prinsengracht 247. cím alatt. Itt rejtőzött a II. világháború idején Anne Frank a családjával és a család ismerőseivel, mielőtt a rendőrség 1944-ben rájuk talált. A szűk rejtekhelyen töltött két évet a fiatal lány megörökítette a naplójában, amit később a világ 50 nyelvére lefordítottak.

Amszterdam utcáin a kerékpárnak van előnye

„Ott, ahol nálunk a házak között utca van, Hollandiában egyszerűen víz; ezt úgy hívják, hogy gracht, és amikor a víz az egyik városból a másikba folyik, az a kanaal,” írja le olvasóinak Karel Čapek Amszterdamot Hollandiai képek című könyvében. Nem véletlenül nevezik a holland metropoliszt észak Velencéjének vagy pilléreken álló városnak.

A sárga RegioJet autóbusz a Zeeburg negyed egyik parkolójában teszi ki. A város szívébe villamosokkal juthat el. De Amszterdamot egy hajó fedélzetéről ismerheti meg legjobban. A várost 165 csatorna szeli át. És ha a víz nem csábítja, pattanjon kerékpárra. Ezek Amszterdamban mindenütt jelen vannak, ezt gyalogosként is vésse az eszébe, ha el akarja kerülni a kellemetlen találkozásokat. A kerékpárnak ebben a városban mindig elsőbbsége van!

És ha mégiscsak a tömegközlekedést választja, a város központjában főként villamost és metrót, a külvárosban autóbuszt, vegyen úgynevezett Strippenkaart-ot. Vonaljegyhez trafikban vagy automatából juthat hozzá. A tizenöt-sávos legolcsóbb bérlet 15 EUR-ba kerül. A jegyen mindig annyi zónát kell érvényesíteni, ahányon keresztülmegy és még egyet. Ha egy zónán belül közlekedik, a bérlet két sávját kell érvényesíteni. És figyeljen az ellenőrökre, gyakori az ellenőrzés, a büntetés pedig magas!