Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Alamóc - látványosságok a városban

Alamóc - látványosságok a városban

A legolcsóbb tömegközlekedés? A Hanákon!

Függetlenül attól, hogy a RegioJet sárga vonatjával vagy autóbuszával érkeztek-e meg Alamócra, mindig ugyan arra a helyre viszünk benneteket, vagyis a főpályaudvaron fogtok kiszállni. Haná fővárosának szíve nincs olyan messze innen.

A várost hét villamos vonal szeli át, amik gyakorlatilag az itteni tömegközlekedés gerincét adják. Ezeket több tucat autóbusz vonal egészíti ki. Közvetlenül a műemlékek központjába azonban nem mennek be, csak azok közelébe. Válasszátok tehát valamelyik, egyenesen a főpályaudvartól induló járatot. Innen indul az az autóbusz is, amivel a Szent Dombra (Svatý Kopečekre) tudtok felmenni. A zarándokhelyen kívül ott van az alamóci Állatkert is.

Amennyiben valóban alaposan meg akarjátok ismerni Alamócot, vegyetek rögtön egy huszonnégy órás jegyet a tömegközlekedésre. 46 koronába kerül. Alamóc tömegközlekedése az egyik legolcsóbb tömegközlekedés Csehországban.

A jegyeket a turisztikai információs központokban, vagy a dohányárusoknál tudjátok megvenni, de a legtöbb villamos és autóbusz megállóban jegyautomatát is találtok. Megvehetitek a jegyet a vezetőnél is, azonban akkor egy kicsivel többe kerül. A tömegközlekedési vállalat hálózatának térképén az értékesítési helyeket is megtaláljátok.

Alamóc: Haná barokk kincse

Alamóc régen Morvaország fővárosa volt, most pedig Haná élő szíve. Olyan sok látnivalót kínál a turistáknak, hogy nehéz megmondani mivel is kezdjétek.

Talán az a legjobb döntés, ha felmentek a Felső térre (Horní náměstí), vagyis az óváros szívébe. Itt szinte egy helyen megtaláljátok a legfontosabb műemlékeket, így az UNESCO Világörökség listájára felvett Szentháromság oszlopot is. Az oszlop magassága 32 méter, és az alsó részében található kápolna a fő turista szezonban a nagyközönség által látogatható.

Ugyanezen a téren megnézhetitek az Óváros házát, melyben még most is a helyi városvezetőség székel. Már több száz éve erre a célra szolgál, és tökéletesen egészíti ki a városközpont többségében egyházi műemlékét. A teret számtalan történelmi polgári palota szegélyezi.

Sok város viseli a különböző háborúk nyomait. Alamócon a legtöbb nyomot a harmincéves háború hagyta, ugyanis1642-ben elfoglalták a svédek. A sok-sok műemlék mellett a központban elszórtan elhelyezett hat barokk szökőkút együttese is a város újjászületésére emlékeztet.

A cseh történelem iránt érdeklődők ne hagyják ki az Alamóci várat se, melyben 1306-ban megölték III. Vencel utolsó přemysl-házi királyt. Jellegzetes domináns épülete a gótikus Szent Vencel-dóm.