Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Budapest - látványosságok a városban

Budapest - látványosságok a városban

Budapesti tömegközlekedés – még a magyar nyelvnél is bonyolultabb

Legyetek üdvözölve Magyarországon, köszöntünk Budapesten, az ország fővárosában. A Duna-parti város a sárga autóbusszal néhány órás utazással elérhető. Az autóbuszból az Etele téren, közvetlenül a Budapest-Kelenföld vasútállomás épülete előtt, a BKV megállóban szálltok ki. Kb. 50 méternyire lesz a metró lejárata, és az M4 metró közvetlenül a városközpontba visz benneteket.

Véletlenül se hagyjátok ki az M1 vonalát, az úgynevezett Millenniumi vonalat. Nem az érdekes, hogy hová visz benneteket, hanem az utazás maga. Az Európai kontinensen ez a legrégebbi metró, így ez a vonal bekerült az UNESCO világörökségei közé. Azonban ez nem egy tipikus metró, a sínek közvetlenül a föld felszíne alatt futnak. Egy emelettel az út szintje alatt már a peronon álltok. Normál BKV jeggyel is fel lehet rájuk szállni. A közlekedés iránt rajongóknak Budapest felszíni kötélpályával is szolgál. Ez a Budavári Sikló, amit a híres Lánchíd közelében, a Dunánál találtok meg. A Budai vár épületegyütteséhez juttok fel vele.

Budapesthez a tipikus sárga villamosok is hozzátartoznak. Ezekkel valóban bárhová el tudtok jutni. Ráadásul az útvonaluk gyakran a Duna-parton halad, és a kényelmes utazáson kívül csodálatos kilátást nyújt erre az európai folyamra, valamint Buda és Pest panorámájára.

Milyen jegyet vegyetek rá? Számtalan féle jegy létezik és a rendszer körülbelül annyira érthető egy turista számára, mint maga a magyar nyelv. Egyes jegyek időkorlátosak, másokkal pedig csak adott közlekedési eszközön utazhattok. Ezért ajánlott előbb megtervezni az utazást a BKV (Budapesti Közlekedési Vállalat) weboldalán. Egyébként talán jól jön majd nektek, ha az „elvesztettem“ vagy „elvesztem” szót előre megtanuljátok.

Budapest: Több ezer élmény egy karnyújtásnyira

Váratlanul néhány szabad napra tettetek szert? Vagy egy szabad hétre, és nem tudjátok, hogy mit kezdjetek vele? Budapesten mindig van mit csinálni. A város nagy kiterjedésű és számtalan turistalátványosságot kínál. Kezdhetitek például rögtön magával a tömegközlekedési rendszerrel.

Az úgynevezett Millenniumi Földalattit ne hagyjátok ki. Sárga színű M1 metróvonalként van jelölve. Csak 11 megállója van, ráadásul mindegyik az Andrássy út alatt. Azonban ez az Európai kontinens legrégebbi metróvonala és Budapest egyik közkedvelt látványossága, egyben UNESCO világörökség.

Az út, ami alatt ez a metró közlekedik, a magyar főváros egyik leghíresebb útja. Állami épületek és luxus villák szegélyezik, és egyenesen a Szent István Bazilikához vezet. Ez Magyarország egyik legjelentősebb műemléke, amiben Szent István király földi maradványait is őrzik.

Az Andrássy út másik végén a Hősök tere terül el. Az itt található emlékművet a magyar törzsek Kárpát-medencébe érkezésének ezredik évfordulója alkalmából,1929-ben állították. A tér közelében a Szépművészeti Múzeumot, vagy az Állatkertet is felfedezhetitek.

Megpihenni térjetek be a fürdőbe. Budapest Széchenyi fürdő komplexuma Európa legnagyobb gyógyfürdője. Medencéi 74 és 77 fokos meleg vízforrásokból kapják a vizet.

Ne felejtsétek el megnézni az Országházat, a Dunán átívelő Lánchidat (ez az első Buda és Pest városát összekötő híd) vagy a Budai várat, ahová a híd lábától siklóval is felmehettek.