Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Liberec - látványosságok a városban

Liberec - látványosságok a városban

Liberec: a villamos rajongók városa

Amikor sárga RegioJet autóbuszunkkal megérkeztek ebbe az észak-csehországi városba, egyenesen a libereci tömegközlekedés szívében, a Fügnerova terminálon találjátok magatokat. Bárhová is akartok majd menni a városban, mindenképpen innen indul majd a járatotok.

Négy villamosvonal és több tucat autóbusz csatlakozás közül választhattok. Az 1-es és a 4-es villamos vonalán a közlekedési vállalat a hagyományos villamosokon kívül történelmi szerelvényeket is közlekedtet, ezért a közlekedési eszközök rajongóinak megéri beszerezni egy pár információt. Az itteni villamosok különlegessége nem a megállók számában, vagy a vonalak hosszában rejlik, hanem abban, hogy a villamosok kétféle nyomtávon közlekednek: az 1-es és a 2-es nyomtávja1000 mm, míg az 5-ösé és 11-esé 1435 mm.

Ha már eljutottatok Liberecbe, elugorhattok a közeli Jablonec nad Nisou városába is. Ez egyáltalán nem bonyolult, ugyanis a városok között villamos is közlekedik. Ráadásul a libereci Fügerova terminál és Jablonec nad Nisou közötti vonal Csehország egyik legérdekesebb vonala. Egyvágányos, tele van kitérőhelyekkel, a városon kívül, és több falun, erdőn és mezőn halad keresztül.

Egy díjzónára az alapjegy húsz korona, amivel 40 percig, de hétvégén egy egész órát utazhattok. Ha rászánjátok magatokat a jabloneci kirándulásra, másfél órára közel 40 koronát kell fizetnetek. Azonban Liberec közlekedési vállalata egész napos jegyeket is kínál, ráadásul speciális turista kiadásban, ami megfelelő igazolással csak napi 50 koronát kóstál.

Liberec: Város a híres adótorony árnyékában

Liberecbe, a RegioJet sárga autóbuszainak hála, nem nehéz eljutni, de aztán merre induljatok? A város egyik szimbóluma a Podještědí városnegyedben a Dr. E. Beneš téren álló Városháza. Különösen este nagy élmény a varázslatosan megvilágított 19. századi történelmi épület látványa.

A város központjába is megtaláljátok a hely legérdekesebb látnivalóját, a Waldstein házakat. Igaz, hogy Waldstein Albert halála után épültek, mégis az ő nevét viselik. Ez azért van, mert az Újváros téren lévő eredeti épültetekre emlékeztetnek, melyek Albert városvezetése idején épültek. Csak ez a három ház maradt meg eredeti formájában.

Liberecbe látogatva szinte már elvárás, hogy a város felett magasodó Ještěd hegyről gyönyörködjetek a kilátásban. Ennek a tájnak is megvan a maga jellegzetessége, a Ještěd hegy dísze ugyanis a híres TV adó, amihez szálloda is tartozik. A hegyre siklóval vagy saját lábon is felkapaszkodhattok, sőt ha az időjárás nem fogad kegyeibe benneteket, maga az adó látványa önmagában is élmény. Az épület a múlt század 60-as éveiben kezdett nőni, és építése során olyan eljárásokat is alkalmaztak, amiket azelőtt még sehol máshol a világon gyakorlatban nem próbáltak ki. Joggal lett az adó Nemzeti kulturális örökség, és most arra vár, hogy a következő cseh jelöltként felvegyék az UNESCO Világörökség listájára.