Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Károlyváros - látványosságok a városban

Károlyváros - látványosságok a városban

Karlovy Vary (Károlyváros) – a felvonók városa

Akár az autóbusz-pályaudvaron, akár a Tržnice megállóban (a város fő közlekedési csomópontjában) szálltok ki a sárga autóbuszunkból, a fő turistalátványosságok, a gyógyfürdő kolonnádok közelében lesztek. Főleg, ha felszálltok a helyi tömegközlekedés valamelyik járatára. A városban és környékén 25 ilyen járat köröz rendszeresen. Közvetlenül a fürdőzónába az 1-es és a 4-es autóbusz visz be benneteket.

A húsz perces alapjegyért húsz koronát kell fizetnetek. Azonban, ha egy hosszú hétvégére utaztok ide, érdemes megvennetek 250 koronás hétnapos jegyet.

A károlyvárosi tömegközlekedéshez többek között több sikló (lanovka) is tartozik. Eredetileg három volt belőlük, most viszont kettő üzemel. Még a 19. század végi városi tervek szerint egy kötélpálya hálózatot szerettek volna létrehozni a fürdő teljes környékén úgy, hogy a beteg vendégek is ellátogathassanak a fürdővárost körülölelő hegyekbe.

A leghosszabb a Diana sikló pályája (453 m), ami az azonos nevű kilátóhoz visz benneteket. Az egész út körülbelül hat és fél percig tart és az alapjegy 90 koronába kerül. A másik, a rövidebb siklóval a Színház térről (Divadelní náměstí) az Imperiáljoz juthattok el. Igaz, hogy csak 100 méter hosszú, de ha tehetitek, ne hagyjátok ki, ha már egyszer Károlyvárosban jártok. Ez a sikló ugyanis a földfelszín alatt halad, ezért is becézik Károlyváros metrójának. Egy menet 20 korona, de ha egész napos jegyetek van, annak itt is hasznát veszitek.

Károlyváros nem csak a fesztiválok városa

A Károlyváros filmfesztivál idején a várost több ezer látogató lepi el, akik a minden évben megrendezésre kerülő neves eseményre érkeznek ide. De mit csináljatok Károlyvárosban, ha nem vagytok filmrajongók, vagy Csehországnak ebbe a legnyugatibb városába nem a fesztivál idején jutottatok el?

Károlyvároslegnagyobb turisztikai vonzerejét már évszázadok óta a gyógyforrások jelentik. Összesen 13 van itt belőlük és a torkolatukat leginkább a fedett kolonnádban találjátok. Öt ilyen kolonnád van a városban: a Sadová, Mlýnská, Tržní, Zámecká és Vřídelní. Úgy tudjátok legjobban őket szemügyre venni, ha a Teplá folyóval szemben található Thermal hoteltől indultok el. Először a Sadová kolonnádhoz érkeztek meg. Ez alatt a kolonnád alatt már a 19. század végén is vendégek sétálgattak. A közeli üzletekben megvásárolhatjátok az ivóedényt, amivel megkóstolhatjátok a források vizét, és szuvenírnek is kiváló.

A pár lépésnyire arrébb álló, és a város legnagyobb fürdőépületének számító Mlýnská kolonnádot szinte ugyanebben az időben építették. A fürdőzóna szívében találhatjátok a hely leglátogatottabb turisztikai látványosságát, a Vřídlo forrást. A 72 fokos víz 12 méter magasra lövell ki. Ha a gyógyfürdői relaxálást teljes mértékben ki akarjátok élvezni, több hónappal az érkezés előtt rendeljétek meg valamelyik helyi kezelést.

Károlyvárosfürdőihez nem csak a forrásvizekkel való kezelés, de a híres helyi likőr, a Becherovka kóstolgatása is hozzá tartozik. Milyen gyógynövényekből készítik? Azt a Jan Becher Múzeumban talán megmondják nektek.