Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN

Prága - látványosságok a városban

Prága - látványosságok a városban

Vonattal és autóbusszal. Számoljátok meg a száztornyú Prága tornyait

Prága Csehország legnagyobb közlekedési csomópontja. Akár a sárga autóbuszunkkal, akár a RegioJet vonattal érkeztek Prágába, egyformán könnyen eljuttok a tömegközlekedés megállójába. A Florenc Autóbusz pályaudvaron rögtön két metróvonal közül is választhattok, de a főpályaudvaron is a rendelkezésetekre áll egy. Bármelyik irányba is indultok el, már közvetlenül egy állomással arrébb ki is szállhatok.

A prágai tömegközlekedés gerincét képező metró összesen három, A, B és C betűvel jelzett vonalat biztosít. A városközpontban mind a három vonal kölcsönösen keresztezi egymást. Ezért is juthattok el velük szinte mindenhová nagyon gyorsan.

Csehország egyetlen metróhálózatát 25 villamos vonal egészíti ki. Villamossal utazni több időt vesz igénybe, de sok esetben ezek alapjában véve városnéző járatokként is kiválóak.

Az egy utazásra jogosító jegy 24 korona, de ha a műemlékek felfedezését tervezitek, vagy az egész hétvégét itt szeretnétek tölteni, érdemes megvenni a három napra szóló jegyet 320 koronáért. Minden egyes jegy, még az egy utazásra érvényes is, csak időben és nem átszállásban korlátozott.

Meg kell említenünk a Moldva (Vltava) folyami közlekedési rendszert is, ugyanis Prága területén naponta különböző útvonalakon szelik át a folyót a hajók. A fedélzetükre a tömegközlekedés jegyeivel tudtok feljutni. Ugyanilyen jeggyel tudtok felsiklani a siklóvasúttal a híres Petřín dombi kilátóhoz is.

Prága, a városok anyja

Akár melyik prágai útikalauzt lapozzátok is, mindegyik azt javasolja, hogy nézzétek meg a Moldva jobb partján fekvő városközpontot, az Óváros-teret és a környező utcákat, majd folytassátok az utatokat a Károly-hídon keresztül a Kisoldalra, ahonnan felkapaszkodhattok a világ egyik legnagyobb várkomplexumához. Az, hogy mi mindent csinálhattok Prágában, talán egyértelmű, felkereshetitek az összes turista látványosságot, melyeknek köszönhetően a cseh főváros felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Viszont, ha nem ezen a megszokott városnéző útvonalon szeretnétek felfedezni Prágát, közelítsetek a feladathoz egy kicsit másként. Az Óvárost nem igazán kellene kihagynotok, mert annak egy másik turisták számára is érdekes hely, a Zsidó-negyed is a része. A zsidók már a 10. században telepedtek meg itt és a zsidó gettónak több mint 18 ezer lakosa volt. Felkereshetitek többek között a Zsinagógát és a zsidó temetőt is.

Érdekes városnegyed Holešovice is. A valaha ipari negyed az utóbbi években alapjában véve egy galériává változott. Számtalan modern műemléket és olyan találkahelyet fedezhettek itt fel, mint a Vásárcsarnok (Veletržní palác) Nemzeti galéria, DOX Kortárs Művészeti Központ, kávézók és vendéglők, a Prágai Kiállítási Központ épületegyüttese és a közkedvelt Stromovka park, Prága legnagyobb zöld szabad területe.

Ha pedig egy jó ebédre vagy vacsorára vágytok a turistáktól távol, vagy csak szeretnétek egy kicsit elüldögélni valahol, akkor arra Žižkov a legjobb hely. Ezt a városnegyedet a helyiek is nagyon kedvelik. A félreeső kis vendéglőkben és bárokban egészen az éjszakába nyúlóan szórakozhattok, ráadásul az árak is sokkal kellemesebbek, mint magában a turizmus központjában.