Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Breclav - látványosságok a városban

Breclav - látványosságok a városban

Vonattal a városba, amelybe először érkezett Csehországba vonat

A dél-morvaországi Břeclavba (Leventevárra) 1839-ben érkezett meg az a vonat, ami az első vonat volt az akkori Csehország területén. A gőzmozdonyos szerelvény 30 km/órás sebességgel haladt és Bécsből 3 óra alatt ért a városba. A Leventevárra vezető vasút Európa első gőzvasútjának a része volt.

Most ti is a történelem nyomdokain, vagy inkább vágányain utazhattok. A sárga RegioJet vonatok az osztrák fővárosba vezető mindennapi útjuk során Leventeváron is megállnak. Ha szeretnétek Leventeváron és környékén egy kis időt eltölteni, bizonyára jól jönnek majd nektek ezek az információk.

A leventevári térség tömegközlekedésének központja a városi autóbusz-pályaudvar, ami a vasútállomás közelében helyezkedik el. A városban kilenc vonal keresztezi egymást. Az autóbuszokba csak az első ajtón szabad felszállni. A jegyet, aminek az ára attól függ, hogy milyen távolságra utaztok, közvetlenül a sofőrtől tudjátok megvenni.

Ugyanerről az állomásról indulnak a Dél-Morvaországi kerület Integrált Személyszállítási Rendszerének távolsági járatai is. Ezek majd akkor jönnek jól nektek, ha meg szeretnétek látogatni a közeli UNESCO világörökséget, a Lednice-Valtice-i kultúrtájat.

Leventevár és teljes környéke síkságon fekszik, ezért senki sem lepődik meg azon, hogy a helyi közkedvelt közlekedési eszköz a kerékpár. Ráadásul a leventevári vasútállomás előtt nem régen kinőtt egy torony, amiben a kerékpárokat lehet tárolni.

Utazás a leventevári térségben: Kirándulás Csehország és Morvaország ősi történelmébe

A leventevári kastély a város egyik legérdekesebb műemléke. Hatalmas terület veszi körül. A kastély maga kulturális műemlék. Eredetileg a helyén Přemysl fejedelmi vár állt.

A kastély területéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a 16. századi régi liechtenstein malom. Ez valamikor a város egyik domináns épülete volt, ma azonban az állaga egyre rosszabb és pár évvel ezelőtt jelentős károkat tett benne a tűz. A kastélyhoz az úgynevezett Vaddisznó mezők (Kančí obory), a régi ártéri erdők irányába sétálva tudtok eljutni, ahol a Thaya folyó holtágára is rátalálhattok. Korábban mindkettő vadászati terület volt.

Leventevár környéke is érdekes helyekkel és műemlékekkel vár benneteket. Úgy két kilométerre, délre a várostól fekszik az ószláv erődítmény, Pohansko. Nagy Morvaország lakosai építették a 9. században a Thaya folyó két ága közötti előőrsökön és a legkiterjedtebb koraközépkori erődítmény Csehországban. Közelében található az empire stílusú Liechtenstein vadászkastély, amit a 19. században építettek úgy, hogy fogalmuk sem volt róla milyen különleges területen mozognak.

Ám ha már úgy is Leventevár környékére indultok, nem hagyhatjátok ki a Lednice-Valtice-i kultúrtáj meglátogatását sem. A városból tömegközlekedéssel vagy kerékpárral juttok el oda. A terjedelmes területen két kastélyt, a Lednicei és a Valticei kastélyt, és számtalan más műemléket nézhettek meg. Közéjük tartozik a minaret is, ami kilátóként szolgál. A kultúrtájat UNESCO Világörökséggé nyilvánították.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS