Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Kroměříž - látványosságok a városban

Kroměříž - látványosságok a városban

Kroměřížben a körjáratoknak köszönhetően képtelenség eltévedni

A sárga autóbuszunkkal egy órányi útra Brnótól kitárul előttetek Kroměříž történelmi városa. A RegioJet autóbuszát a város autóbusz állomásán hagyjátok el. A Morva folyón át vezető sétával pár perc alatt a történelmi városrészben lehettek, ami telis-tele van műemlékkel. Aki nem szeret gyalogolni, az a városi tömegközlekedést is igénybe veheti.

A városban nyolc autóbuszvonal keresztezi egymást. A turistáknak elsősorban 3-as, 4-es és 6-os buszokat célszerű használniuk. Ezek ugyanis körjáratok, és ha véletlenül eltévednétek ebben a Haná-vidéki kisvárosban, ugyanoda visznek vissza, ahonnan elindultatok. A jegyet mindig a sofőrnél kell megvennetek, és az csak arra az egy menetre és buszra érvényes. Az alapjegy 13 koronába kerül.

Amennyiben kicsinek éreznétek Kroměřížt, az autóbusz vagy a vasútállomásról kiindulva különböző kirándulásokat is tehettek a környéken. Ilyen hely lehet a közeli Chropyni, amit a krónikák már a 13. században is megemlítenek, de akár a Rymicei skanzen is. A skanzen a Haná-vidék 18. és 19. századi életét mutatja be. Megnézhetitek itt például a kovácsműhelyt, a falusi épületeket, a szélmalmot és a védvárat. A természetbarátok a közeli Chřiby hullámzó tájaiban gyönyörködhetnek, és az ottani erdőben meglátogathatják akár Cimburk vagy Buchov várát is.

A Haná Athén műemlékei nyomában

Ha elindultok Kroměříž központja felé, véletlenül sem kerülhetitek el a fontosabb műemlékeket. Azt, hogy mit csináljatok a városban, a Főtér valamelyik kávézóban is eldönthetitek. Onnan Kroměříže fő látnivalója már csak egy kőhajításnyira van.

Az érseki palotát és kertjeit ráadásul az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Maga az érseki palota, az alamóci püspökök és érsekek székhelye, a barokk építészet gyöngyszemeiként vannak nyilvántartva, és számtalan jelentős esemény tanúja volt. 1848-ban több hónapig a palotában volt az Osztrák Birodalom alkotmányozó ülése.

A palotából egyenesen elindulhattok a Palotakertbe, amely a város másik nagy vonzerejét képviseli. Ez egy angol stílusú kert, így inkább egy hatalmas parknak tűnik. A gyerekek különösen élvezik az itteni állatkertet, ahol többek között a majmokat is megfigyelhetik. A parkban más, nem annyira egzotikus állatok is szabadon szaladgálnak. A Palotakert egész évben ingyenesen látogatható, de minden este hét óra körül bezárják a kapuit!

Azonban, ha jobban kedvelitek a formásan karbantartott virágágyásokat, ne hagyjátok ki a Virágoskertet se. Arra vonatkozó részletes információt, hogy hogyan ne tévedjetek el benne, a történelmi központ minden sarkán kaptok, mert a tájékozódásban egyszerű útjelző táblák lesznek a segítségetekre.

Az Óvárosban szinte minden egyes épület műemlék. Ezért az itteni utcákon se lehajtott fejjel járjatok, és talán megértitek, miért hívják a város a Haná-vidék Athénjának.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS