Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Pilzen - látványosságok a városban

Pilzen - látványosságok a városban

Pilzen: A villamosok és trolibuszok városa

Nyugat-Csehország központjában, Pilzenben, a sárga autóbuszunkból közvetlenül a Központi autóbusz-pályaudvaron szálltok majd ki. A RegioJet autóbuszai például Prágából naponta tizenötször indulnak ide. Na és mit csináljatok, ha kiszálltatok? Akár gyalog is elindulhattok az állomásról a városba, de ha városnézést terveztek, javasoljuk, hogy vegyétek igénybe a helyi tömegközlekedést.

A pilzeni városnézéshez leginkább a napijegy éri meg, amiért 70 koronát kell fizetnetek. Ezt akár mobiltelefon segítségével is megvásárolhatjátok, akkor is ugyanennyibe kerül. Az itteni közlekedés gerincét a villamosok alkotják. Ezek már 1899 óta szelik a város utcáit. Manapság három villamos vonal halad át Pilzenen. Az itteni közlekedési vállalatot tartják Európa egyik leginkább környezetbarát vállalatának. Ugyanis mindennemű személyszállítás két harmadát villamossal és trolibusszal biztosítják, ami sokkal környezetkímélőbb és kevésbé terhelik a várost káros anyagokkal.

Attól sem kell félnetek, hogy ha Pilzen éjszakai életét szeretnétek felfedezni, gyalog kell majd éjszaka hazamennetek. A helyi tömegközlekedés ugyanis alaposan átgondolt éjszakai járatokat is indít. Így aztán az, hogy hazajuttok-e az ágyatokba vagy sem, az már csak az elfogyasztott pilzeni Prazdroj mennyiségétől függ.

Város négy folyó egyesülésénél

A város központjába és a Köztársaság tér (náměstí Republiky) csak egy pár lépésnyire van a sárga autóbusz megállójától. Ez a téglalap alakú tér Európa egyik legeslegnagyobb tere és az itteni műemlékek központja. Itt megtalálhatjátok a leglátogatottabb pilzeni műemlékeket, így például a Szent Bertalan-templomot, a Ptlzen Városházát, a püspöki rezidenciát és a polgári házak együttesét.

A filmrajongóknak ez a környezet valószínűleg a Diszkótörténet (Diskopříběh) filmet juttatja eszébe, amelyben a film főhőse, Jirka Horáček a legfiatalabb Rudolf Hrušínsky alakításában meztelenül átszaladt a téren.

Számtalan cseh, és nem csak cseh, számára Pilzen maga a sör szimbóluma. A Pilzeni sörfőzde 1839-ben a városi tanács döntése alapján jött létre, és a helyi alapanyagok különleges tulajdonságainak köszönhetően született meg a pilzeni típusú sör. Ez a sör a mai napig rendkívül közkedvelt és különböző formákban szinte az egész világon főzik. Ha ellátogattok ebbe a Nyugat-Csehországi nagyvárosba, ne felejtsétek el meglátogatni a sörgyárat, vagy legalább egy „pilzenre“ ugorjatok be valamelyik helyi sörözőbe. Ugyanis maga a sör a legnagyobb helyi látványosság.

Amikor pedig elegetek lesz már a sörből, sétáljatok egyet a város folyópartjain. Rögtön négy folyó is van itt - Úhlava, Úslava, Radbúza és Mže - amik a várost egyetlen mederben, és már Berounka folyóként hagyják el.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS