Kassa - látványosságok a városban

Kassa - látványosságok a városban

Szlovákia legrégebbi tömegközlekedése? Kassán utazhattok vele

Úgy gondoljátok, hogy Kelet-Szlovákia és annak fővárosa, Kassa túlságosan messze van? Akkor még nem utaztatok a sárga vonatunkkal. A kényelmes kocsikban az út csak egy szempillantásnak tűnik és máris a kassai vasútállomás peronján találjátok magatokat.

Merre tovább? Kassát több autóbusz- és villamosvonal szeli át. A villamosközlekedés Kassán már a 19. század végén megindult, így itt van Szlovákia legrégebbi villamosvonala. Napjainkban 34 km hosszú sínpár szövi át a várost.

Már a vasútállomás előtt egy villamos csomópontot találtok, ahonnan elindulhattok Kassát felfedezni. Két megállóval arrébb terül el a Felszabadítók tere, Kassa fő átszálló csomópontja. Azonban, ha a vonatozás mégis megviselt volna benneteket egy kicsit, pihenjetek meg a közeli parkban, mielőtt nekivágnátok Kelet-Szlovákia központját felfedezni.

Ha legfeljebb 4 megállónyit akartok utazni, akkor 50 centes jegyet vegyetek, az bőven elég lesz. Viszont, ha Kassa elfekvő zugait is látni szeretnétek, vegyetek egész napos menetjegyet, aminek az ára 3,2 EUR vagy heti bérletet 10 euróért. Ne felejtsétek el, hogy a normál több napos jegyek a tömegközlekedés éjszakai járataira nem érvényesek, ezért inkább a speciális turista jegyeket válasszátok.

Tervezzétek meg előre az útvonalat, a jegyet pedig akár valamilyen trafikban is megvehetitek. A vezetőnél csak 60 perces jegyet tudtok venni, és azt is csak akkor, ha van 1 EUR kézpénzetek.

Szlovákia legnagyobb katedrálisát Kassán keressétek

Kassa Szlovákia második legnagyobb városa, és mint ilyennek nem kis szerepe volt a Magyar királyság történelmében. A város tele van a magyar történelem emlékeivel. Ezek közül kétség kívül a legjelentősebb a Rodostói ház. Az első pillantásra szokatlan ház a kiemelkedő magyar nemes, II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékhelye. A 20. század 30-as éveiben épült, és annak az azonos nevű török városban található háznak a mása, amiben a magyar szabadságharc vezére 1720-1735 között száműzetésben élt. Napjainkban múzeumot találtok benne, akárcsak a közeli Hóhér-bástyán és a Miklós-börtönben, amelyekkel együtt egy múzeum komplexumot alkot.

Kassa leglátogatottabb turistalátványosságainak egyike a Főutca. Gyakorlatilag minden olyan fontos hely megtalálható rajta, amit nem lenne szabad kihagynotok a városban. A Felszabadítók terétől indul és elvezet benneteket a Békemaraton terére. Azonban a legfontosabb hely az Európa legkeletibb részen épült gótikus katedrális, ami egyben Szlovákia legnagyobb katedrálisa is, a Szent Erzsébet főszékesegyház, a kassai dóm. Érdemes meglátogatni a mellette álló Szent Mihály-kápolnát és a Szent Orbán-tornyot is, amely a katedrális eredeti harangtornya.

Aki Kassa másik arcát is meg szeretné ismerni, keresse fel a Lunik IX lakótelepet, ahol Szlovákia legnagyobb roma gettóját találja. Egyébként Kassán minden utcasarkon cigányzenészekkel találkozhattok.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS