Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Bártfára - látványosságok a városban

Bártfára - látványosságok a városban

Vonattal és autóbusszal egy bártfai kikapcsolódásra

Élvezzétek sárga autóbuszaink és vonataink kényelmét. Azt, hogy melyikük a jobb, a szlovákiai Bártfára (Bardějova) vezető út során eldönthetitek. Amennyiben nagyobb távolságból indultok, a RegioJet vonata elvisz benneteket a kassai állomásra, ahol a közeli autóbusz állomáson átszállhattok a sárga autóbuszunkra, és máris folytathatjátok utatokat a festői szépségű Bártfára.

Észak-Szlovákia kisvárosában az autóbusz állomáson szálltok majd ki, ahonnan a fürdőváros központja még gyalog is csak pár száz méter. Azonban, ha mégis le szeretnétek rövidíteni ezt az utat, igénybe vehetitek a helyi tömegközlekedést is. A várost 10 autóbuszvonal szeli át. A buszsofőrök évente több mint ötszázezer kilométert tesznek meg Bártfa utcáin. Bártfa tömegközlekedésének autóbuszaira az alapjegy 50 centbe kerül.

Ha pihenni érkeztetek a városba, jól fog majd jönni nektek a jegy. A bártfai fürdőnegyed ugyanis a városközponttól úgy másfél kilométernyire van. Nem kell félnetek, mert a 12 bártfai autóbuszvonal fele a helyi autóbusz állomásra megy, így biztosan nem maradtok sokáig ott a csomagjaitokkal. Szükség esetén igénybe vehetitek akár a helyi taxik szolgáltatását is.

Nem csak a fürdő miatt érdemes Bártfára utazni

Bártfa a 14. és 15. században fontos felső-magyarországi központ volt. Ennek az időszaknak a nyomai még ma is látszanak a városon, hiszen a történelmi városközpont Szlovákia azon kevés helye közzé tartozik, amit UNESCO világörökséggé nyilvánítottak. Így aztán egyértelmű, hogy mit is kezdjetek magatokkal Bártfán. Irány a városközpont!

A középkorban elsősorban a magyar-lengyel határ katonai védelme volt a feladata. A várost egyedülálló erődítményrendszer védte. A magas és erős városfalakon mindössze három kapu volt. Ráadásul mindig csak egy lehetett nyitva. A város környékének ellenőrzését az a helyőrség látta el, aki a 23 erődítménybástyát vigyázta. Ezekből a bástyákból 10 a mai napig megmaradt és az egyik legkedveltebb látványosságok közé tartozik.

Figyelemre érdemes a bártfai Városháza tér is. A közepén álló városháza a legrégebbi reneszánsz épület a mai Szlovákia területén. A tér minden egyes épülete önmagában is műemlék. Ne hagyjátok ki az erődítménytől nem messze található ferences rendi kolostort és annak templomát se.

Még akkor is látogassátok meg a Bártfai gyógyfürdő negyedet, ha nem a gyógyforrások miatt jöttetek Bártfára. Annak szélén áll a Falumúzeum, amelyben 28 felső-sárosi és észak-zempléni falusi épületet nézhettek meg.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS