Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Igló - látványosságok a városban

Igló - látványosságok a városban

Igló: Trolikkal átszőtt város

A Prága és Brünn között félúton van Igló, Vysočina kereszteződési pontja. Autóbusz-pályaudvarán, ahol egyébként a RegioJet sárga autóbuszából kiszálltok majd, elég nagy a nyüzsgés. Innen indulhattok el felfedezni Iglótörténelmi városrészét és a környéket.

A Vysočina kerület fővárosát összesen hét trolibuszvonal szeli át. Ezekkel váltották ki a múltszázad 40-es éveiben a villamosokat. Egyszerűen praktikusabbnak találták azokat. A trolibuszok elsősorban az Iglófolyó jobb partján köröznek és a hálózatukat autóbuszvonalak egészítik ki. Minden egyes autóbusz és trolibusz rendszeres tizenkét perces időközönként közlekedik, ami nagyon könnyen megjegyezhető. Évente több mint 14 millió fős utasforgalmat bonyolítanak le.

Amennyiben legfeljebb négy megállónyit utaztok a tömegközlekedési eszközökön, akkor csak 10 koronát kell fizetnetek a jegyért, ettől hosszabb szakaszért viszont még 6 koronát rá kell fejelnetek. Figyelem! A jegyeket vegyétek meg előre valamelyik trafikban vagy más értékesítő helyen, mert a sofőrnél többet kell fizetni érte. Egyes megállókban jegyautomatákat is találtok, ahol érintésmentes kártyával is fizethettek. Az iglói önkormányzat ezt a lehetőséget a közvetlenül az autóbuszokon és trolibuszokon is be akarja vezetni.

Igló: az UNESCO háromszög középpontja

Iglóa Vysočina körzet szíve. Ráadásul nem csak földrajzi és közigazgatási értelemben, de történelmileg is. Már a középkortól jelentős bányaváros volt, ahol ezüstbányászat folyt. Központját elsősorban a nagy tér alkotja, amit még II. Přemysl Ottokár idejében alakítottak ki és mai napig Csehország legnagyobb tereinek egyike. Minden bizonnyal elbűvölnek majd benneteket a környező utcácskái is, melyekben számtalan helyi műemléket találhattok. A város leglátogatottabb turisztikai látványossága annak a városfalnak mai napig megmaradt része, mely a várost már a középkorban körbevette.

Azonban a helyi látványosságok abszolút csúcsát a katakombák jelentik, melyekben, mint mondják, kísértetek járnak. A folyosói úgy 25 kilométert tehetnek ki, ezért a második leghosszabb földalatti labirintus Csehországban. A folyosókat a helyi bányászok ásták a 14. században, és munkájuknak az emberek például a második világháborúban is nagy hasznát vették, ekkor ugyanis a járatokat légvédelmi óvóhelyként használták. Jelenleg közel 10 km hosszú szakaszát látogathatják az érdeklődők.

Iglóa Vysočina kerület szíveként az úgynevezett UNESCO háromszög közepén fekszik. A városból rögtön három olyan műemlékhez is kirándulhattok, ami rajta van a világörökség listáján. A vonat elvisz benneteket Třebíčbe, ahol a Szent Procopius-bazilikát és a zsidónegyedet nézhetitek meg. Autóbusszal eljuthattok Žďář nad Sázavou városába megnézni Santini remekművét a Zöld hegyen (Zelená Hora), vagy délre egyenesen Telčre, melynek csodálatos terében és kastélyában gyönyörködhettek. Az ebben a kisvárosban található műemlékek felsorolása több oldalon férne csak el.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS