Split - látványosságok a városban

Split - látványosságok a városban

Split – a hajók és autóbuszok városa

Horvátországba utazva Split mindenképpen megérdemel egy kis kitérőt, de remek célpontja lehet egy több napos tartózkodásnak is. Utazzatok Horvátország második legnagyobb városába a RegioJet sárga autóbuszával. Autóbuszunkkal több olyan ismert tengerparti városon is keresztülhaladtok, mint például Šibenik vagy Trogir. Ebbe a kikötővárosba Split rendszeres autóbusz járataival, de hajóval is ellátogathattok.

Autóbuszunk Split történelmi városközpontjának közelébe visz benneteket, ahová kiszállás után vagy egy Adriai-tenger és élénk hajóforgalom panorámáját kínáló kellemes sétával, vagy a helyi tömegközlekedést igénybe véve juthattok majd el.

Dalmácia központjában több autóbuszvonal biztosítja a tömegközlekedést. Egy utazásért 9 kunát kell fizetni, ami valamivel több, mint 392,5 Ft. A jegyet automatákban vagy bármelyik trafikban megvehetitek. A sofőrnél is van erre lehetőség, azonban az már egy kicsit többe, 11 kunába fog kerülni.

Split tömegközlekedésének része a Helyiérdekű Vasút is a Kaštel Stari és a forgalmas kikötő közötti megállóival.

A parkerdővel borított Marjam –hegyet a turisták kisvonattal is körülutazhatják. Amennyiben egy hosszabb kirándulásra készültök, válasszatok az itteni kirándulóhajók kínálatából.

Split – egy darabka antik Róma a horvát tengerparton

Ez a dalmát kikötőváros a tiszta tengerparti strandjaival és a műemlékeinek sokaságával teljesen elvarázsol benneteket. Split legnagyobb látványossága, amit felvettek az UNESCO Világörökség listájára is, az időszámításunk előtt 295-ben épült Diocletianus-palota. A császár ebben a fényűző palotában töltötte élete utolsó éveit.

A palota a város központjában áll, és ez Horvátország legjobb állapotban fennmaradt ókori műemléke. Az a két szfinx is turisztikai látványosság, amiket még a rómaiak Egyiptomból hoztak a palotába. A palota pincehelyiségeiben kiállítóhelyeket találtok, és a Spliti Városi Múzeum látogatása során a palota alagsorát is megnézhetitek. Nyáron a műemlékekkel körülvett téren a legkülönfélébb kulturális rendezvényeken vehettek részt.

Az ókori Római birodalomhoz kötődik a másik itteni figyelemre méltó műemlék is, a Szent Doimus székesegyház (svetog Duge), ami Dioklecianus császár mauzóleumának átépítése óta keresztény templom. Harangtornyából megcsodálhatjátok a város központját. A közeli Jupiter Templomot viszont a középkorban keresztelőkápolnává alakították át.

Ha szándékotokban áll Split több múzeumát is megnézni, illetve több napot is itt tölteni, akkor vegyetek egy 70 kunás Split kártyát. Három napra szól, és többek között adott éttermekben is olcsóbban ehettek vele.

Ne felejtsetek megállni Gergely Püspök szobránál és megfogni az ujját. A fényesre kopott fém arról árulkodik, hogy nem ti vagytok az elsők, akik ezt teszitek. Úgy tartják ugyanis, hogy szerencsét hozó ereje van.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS