Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

LEGJOBB útiterveink

ÚTI CÉL
Ausztria, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Németország
INDULÁS/ÉRKEZÉS
Budapest - Bécs, Prága, Pozsony, Berlin
MEGÁLLÁSOK
Bécs, Prága, Pozsony, Berlin
NAPOK SZÁMA
3 nap
UTAZÁS
busz, vonat
UTAZÁSI IDŐ
Bécs: 03:00; Prága: 06:50; Pozsony: 02:35; Berlin: 14:50
TELJES ÁR ENNYITŐL:
Bécs: 8,9 €; Prága: 15,9 €; Pozsony: 6,5 €; Berlin: 25 €
DIÁK ÉS NYUGDÍJAS
Bécs: 8,9 €; Prága: 15,9 €; Pozsony: 6,5 €; Berlin: 25 €
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS

Bécs - látványosságok a városban

Bécs - látványosságok a városban

Bécs vonattal, autóbusszal és kerékpárral

Akár a Simmering állomáson vagy a főpályaudvaron száll le a sárga RegioJet szerelvényről, a bécsi városközpont mindössze pár perc távolságra található, hála a helyi metróhálózatnak. Ez igaz a Bécset sárga buszokkal meglátogató utasokra is, akik mostantól ugyanúgy a főpályaudvaron szállhatnak le. A megálló mindössze pár lépésre található a helyi metróállomástól.

A megvásárolt menetjegyeket mindenféle tömegközlekedési eszközön használhatjátok. Utazhattok velük autóbuszon, villamoson és a metrókon is. Az egy utazásra jogosító jegy 2,4 EUR, az egész napos 8 EUR. Figyelem, a heti jegy mindig hétfőtől hétfőig érvényes, így a vásárlásakor figyeljetek arra, hogy mikor érkeztek a városba.

Megéri megvenni a Vienna City Card kártyát is, ami az osztrák főváros hivatalos turisztikai kártyája, melyből többféle változat is kapható. Azon kívül, hogy nem kell majd azon gondolkodnotok, hogy milyen jegyet vásároljatok a tömegközlekedési eszközökre, több mint kétszáz kedvezményt is nyertek vele a különböző belépőkhöz stb. A turisztikai kártyának saját mobilalkalmazása is van.

Bécsben nagyon sokan közlekednek kerékpárral. Nyugodtan csatlakozhattok hozzájuk ti is. Már csak azért is érdemes kerékpárt kölcsönöznötök a helyi bike-sharing társaságtól, mert csak gyalog vagy kerékpárral tudtok bemenni Bécs központjába, az úgynevezett „Arany U-ba”.

Parkokkal és kertekkel teli császári város

A bécsi városnézést a központban kell kezdeni. Azt sem fogjátok tudni, mit nézzetek meg hamarabb. A Szent István-székesegyház környéke tele van műemlékekkel és múzeumokkal, és az egész központ UNESCO világörökség. Ne felejtsétek el megnézni a Habsburgok valaha volt székhelyét, a Hofburgot. Ebben a palotakomplexumban napjainkban több múzeumot is találtok.

Ám ha már az osztrák főváros központjában lesztek, a Hundertwasser-házat se hagyjátok ki. Azokat, akik már több helyen jártak, a barcelonai Gaudí épületekre emlékezteti. Azonban ezt az épületet Friedrich Hundertwasser osztrák építész tervezte. Külső homlokzata különböző színekben pompázik, mert lakóinak joguk van az ablakaik körüli homlokzatot teljesen a saját ízlésük szerint megtervezni. A házat csak kívülről lehet megcsodálni, esetleg beülhettek a földszinti kávézóba.

Azonban rögtön szemben meglátogathatjátok a Hundertwasser Village-et, a színekkel és üzletekkel teli „piacteres“ bevásárló központot.

Ha mélyebben érdekelnek benneteket a Habsburg monarchia emlékei, melynek valamikor Csehország is része volt, nézzétek meg a Schönbrunn és a Belveder kastélyt. A másodikként említett kastélyban ráadásul Ausztria talán legértékesebb műkincsgyűjteményét is megcsodálhatjátok.

A város területének csaknem fele zöldterület. Bécsben 280 császári parkot és kertet találtok. Főleg akkor, ha tavasszal látogattok a városba, feltétlenül tegyetek egy sétát és pihenjetek meg valamelyikben. Például a Volksgarten parkban minden tavasszal több mint 400-féle rózsa nyílik.

Prága - látványosságok a városban

Prága - látványosságok a városban

Vonattal és autóbusszal. Számoljátok meg a száztornyú Prága tornyait

Prága Csehország legnagyobb közlekedési csomópontja. Akár a sárga autóbuszunkkal, akár a RegioJet vonattal érkeztek Prágába, egyformán könnyen eljuttok a tömegközlekedés megállójába. A Florenc Autóbusz pályaudvaron rögtön két metróvonal közül is választhattok, de a főpályaudvaron is a rendelkezésetekre áll egy. Bármelyik irányba is indultok el, már közvetlenül egy állomással arrébb ki is szállhatok.

A prágai tömegközlekedés gerincét képező metró összesen három, A, B és C betűvel jelzett vonalat biztosít. A városközpontban mind a három vonal kölcsönösen keresztezi egymást. Ezért is juthattok el velük szinte mindenhová nagyon gyorsan.

Csehország egyetlen metróhálózatát 25 villamos vonal egészíti ki. Villamossal utazni több időt vesz igénybe, de sok esetben ezek alapjában véve városnéző járatokként is kiválóak.

Az egy utazásra jogosító jegy 24 korona, de ha a műemlékek felfedezését tervezitek, vagy az egész hétvégét itt szeretnétek tölteni, érdemes megvenni a három napra szóló jegyet 320 koronáért. Minden egyes jegy, még az egy utazásra érvényes is, csak időben és nem átszállásban korlátozott.

Meg kell említenünk a Moldva (Vltava) folyami közlekedési rendszert is, ugyanis Prága területén naponta különböző útvonalakon szelik át a folyót a hajók. A fedélzetükre a tömegközlekedés jegyeivel tudtok feljutni. Ugyanilyen jeggyel tudtok felsiklani a siklóvasúttal a híres Petřín dombi kilátóhoz is.

Prága, a városok anyja

Akár melyik prágai útikalauzt lapozzátok is, mindegyik azt javasolja, hogy nézzétek meg a Moldva jobb partján fekvő városközpontot, az Óváros-teret és a környező utcákat, majd folytassátok az utatokat a Károly-hídon keresztül a Kisoldalra, ahonnan felkapaszkodhattok a világ egyik legnagyobb várkomplexumához. Az, hogy mi mindent csinálhattok Prágában, talán egyértelmű, felkereshetitek az összes turista látványosságot, melyeknek köszönhetően a cseh főváros felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Viszont, ha nem ezen a megszokott városnéző útvonalon szeretnétek felfedezni Prágát, közelítsetek a feladathoz egy kicsit másként. Az Óvárost nem igazán kellene kihagynotok, mert annak egy másik turisták számára is érdekes hely, a Zsidó-negyed is a része. A zsidók már a 10. században telepedtek meg itt és a zsidó gettónak több mint 18 ezer lakosa volt. Felkereshetitek többek között a Zsinagógát és a zsidó temetőt is.

Érdekes városnegyed Holešovice is. A valaha ipari negyed az utóbbi években alapjában véve egy galériává változott. Számtalan modern műemléket és olyan találkahelyet fedezhettek itt fel, mint a Vásárcsarnok (Veletržní palác) Nemzeti galéria, DOX Kortárs Művészeti Központ, kávézók és vendéglők, a Prágai Kiállítási Központ épületegyüttese és a közkedvelt Stromovka park, Prága legnagyobb zöld szabad területe.

Ha pedig egy jó ebédre vagy vacsorára vágytok a turistáktól távol, vagy csak szeretnétek egy kicsit elüldögélni valahol, akkor arra Žižkov a legjobb hely. Ezt a városnegyedet a helyiek is nagyon kedvelik. A félreeső kis vendéglőkben és bárokban egészen az éjszakába nyúlóan szórakozhattok, ráadásul az árak is sokkal kellemesebbek, mint magában a turizmus központjában.

Pozsony - látványosságok a városban

Pozsony - látványosságok a városban

Vonattal vagy autóbusszal Szlovákia szívébe

Szlovákia fővárosa nem egészen egyórányi útra van a cseh határtól, így miért ne élvezhetnétek a hétvégén akár a kávétokat is a Duna partján? Amikor a RegioJet sárga vonatjából leszálltok a pozsonyi főpályaudvaron, kirendeltségünket is meglátogathatjátok a vasútállomás előcsarnokában. Innen gyalog vagy Pozsony kilenc villamosvonalának egyikével juthattok be a városba. Szlovákiában csak a fővárosban és Kassán járnak villamosok.

A villamosokat több tucat trolibusz és autóbusz egészíti ki. Ezekkel juthattok majd be a város központjába, amikor a sárga autóbusszal érkeztek meg a Bratislava-Nivy állomásra. Ha csak egy pár órát szeretnétek eltölteni Pozsonyban, vegyetek, mondjuk 3 órás jegyet, ami 3,6 euróba kerül. Több napig maradtok? Akkor a nem egészen 12 eurós hetijegy a legjobb választás.

Pozsonyt sokan a legkisebb nagyvárosként emlegetik. Ha megunjátok a nyüzsgését, hajózzatok fel a Dunán a Dévényi várhoz. A hajóút oda-vissza 13 euróba kerül. Amennyiben úgy döntötök, hogy délen is szét akartok nézni, például el akartok menni a Révkomáromi duzzasztóműhöz, akkor azt a pozsonyi tömegközlekedési rendszerhez csatlakozó RegioJet vonatokkal is megtehetitek.

Pozsony: A kelta és római kor tanúja

Lehet, hogy Szlovákia fővárosa sokaknak kicsinek tűnik, ennek ellenére sok érdekességet ígér. Pozsonyban mindig van mit csinálni, mindig történik valami izgalmas. Így aztán teljesen mindegy, hogy először utaztok-e ide, vagy már ezredik alkalommal.

A városközpontban vegyétek az irányt a Szent Márton székesegyház felé. Ez az a székesegyház melyben régen a magyar királyokat koronázták. A városban sétálva ne felejtsetek el felkapaszkodni a várost uraló Pozsonyi várhoz. A Duna csodálatos panorámáján kívül Ligetfalut (Petržalka), Szlovákia legnagyobb lakótelepét is szemügyre vehetitek.

A Duna jobb partján fekvő városrész történelmi kincseket és turistalátványosságokat is rejt. A Janko Král városligetben mintha csak egy kerti lugas lenne úgy helyezték el a Pozsony óvárosában álló Gyümölcsoltó Boldogasszony ferences rendi templom gótikus tornyának eredeti felső részét. Száz évvel ezelőtt ugyanis félő volt, hogy összedől, így azt másolattal helyettesítették.

Amikor pedig már megunjátok a városi nyüzsgést, induljatok el a pozsonyiak és a turisták egyik kedvenc helyére, a Duna-partra vagy az Aranyhomokhoz (Zlaté piesky). Úgy érzi majd magát, mintha a Földközi-tengernél lenne.

Berlin - látványosságok a városban

Berlin - látványosságok a városban

Kerékpárosok paradicsoma– Berlin!

Csak pár órányi útra a cseh határtól várnak rátok a történelmükről és szórakozásról híres német városok. Ilyen többek között Németország fővárosa, Berlin is. A RegioJet sárga autóbuszával pár óra alatt ott lehettek.

Az autóbuszt egészen biztosan azonnal városi tömegközlekedésre cserélitek majd. Lehet, hogy a térkép alapján úgy gondoljátok egyes távolságok nem is annyira nagyok, de amennyiben valóban jól meg akarjátok ismerni a várost, akkor szükségetek lesz a tömegközlekedésre. Az általános jegy 2,1 EUR, de minden bizonnyal jobban jártok, ha beszerzitek az úgynevezett Berlin Welcome Card kártyát. Ez a bérlet a tömegközlekedésre 5 napig érvényes és egyes városi látványosságokhoz 50% kedvezményre feljogosít benneteket. Azt a listát, ami felsorolja azt a 140 helyet, ahová a kártya érvényes, a www.bvisitberlin.de oldalon találjátok.

Berlinben számtalan féle közlekedés létezik. Metro U-bahn (akár a repülőtérre is mehettek vele), helyiérdekű vasút S-bahn, metróvillamos, metróbusz, de nem hiányzik közülük a hajó, autóbusz és a villamos sem.

Figyelem! Berlin a kerékpárosok városa! Ha megunjátok a tömegközlekedést és elég fizikai erőt éreztek magatokban hozzá, kölcsönözzetek ki egy bringát. Berlinben ehhez a közlekedéshez a műszaki feltételek is adottak. A város sík területen fekszik és szinte egyetlen járdáról sem hiányzik a bicikliút.

Egyesített Berlin: A Curry több ezer ízt legyőz

Mihez kezdjetek Berlinben? Ezt eldönthetitek akár azután is, amikor felkapaszkodtatok a berlini tévétoronyba, a német főváros szó szerint legkedveltebb turistacélpontjára. Mivel mindenhonnan jól látható, biztosan odataláltok. Azonban, ha mégis tanácsot szeretnétek, kezdhetitek a városnézést rögtön az autóbuszból való kiszállás után az Unter den Linden utcával és Németország jelképével, a Brandenburgi kapuval.

A régi idők emlékére még áll a Berlini fal utolsó darabja, ami a East Side Gallery lett. Mindenképpen nézzétek meg a néhai határátkelőt, a Checkpoint Charlie-t is.

Amennyiben a műemlékvadászok táborába tartoztok, ne felejtsétek el megnézni az UNESCO Világörökséggé nyilvánított műemlékeket. A Múzeum-szigeten rögtön öt múzeumot is meglátogathattok. Nézzétek meg a weimari köztársaság idejéből fennmaradt valamelyik lakóparkot is. Megéri ellátogatni a közeli Potsdamba is, ott is a Sanssouci parkba, ami a Hohenzollernek nyári rezidenciája volt és közkedvelt turistacélpont.

Nincs már több ötletetek, nem tudjátok mihez kezdhettek még és egy kis szórakozásra vágytok? Akkor irány a Mauerpark. Minden vasárnap szabad karaoke esték vannak itt, amikhez ti is csatlakozhattok. Hatalmas tapssal jutalmaznak majd benneteket. Azonban ne felejtsetek el valamit magatokkal vinni a piknikhez. Mondjuk a jellegzetes berlini currywurst. Ennek és sok más német finomságnak a történetéről mindent megtudhattok a Currywuest Múzeumban.

Szállás és utazás