Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

UNESCO világörökség

ÚTI CÉL
Ausztria, Cseh Köztársaság, Lengyelország
INDULÁS/ÉRKEZÉS
Budapest - Bécs, Prága, Český Krumlov, Krakkó
MEGÁLLÁSOK
Bécs, Prága, Český Krumlov, Krakkó
NAPOK SZÁMA
3 nap
UTAZÁS
busz, vonat
UTAZÁSI IDŐ
Bécs: 03:00; Prága: 06:50; Český Krumlov: 11:20; Krakkó: 14:00
TELJES ÁR ENNYITŐL:
Bécs: 8,9 €; Prága: 15.9 €; Český Krumlov: 19,9 €; Krakkó: 21,9 €
DIÁK ÉS NYUGDÍJAS
Bécs: 8,9 €; Prága: 15.9 €; Český Krumlov: 16,9 €; Krakkó: 21,9 €
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS

Bécs - látványosságok a városban

Bécs - látványosságok a városban

Bécs vonattal, autóbusszal és kerékpárral

Akár a Simmering állomáson vagy a főpályaudvaron száll le a sárga RegioJet szerelvényről, a bécsi városközpont mindössze pár perc távolságra található, hála a helyi metróhálózatnak. Ez igaz a Bécset sárga buszokkal meglátogató utasokra is, akik mostantól ugyanúgy a főpályaudvaron szállhatnak le. A megálló mindössze pár lépésre található a helyi metróállomástól.

A megvásárolt menetjegyeket mindenféle tömegközlekedési eszközön használhatjátok. Utazhattok velük autóbuszon, villamoson és a metrókon is. Az egy utazásra jogosító jegy 2,4 EUR, az egész napos 8 EUR. Figyelem, a heti jegy mindig hétfőtől hétfőig érvényes, így a vásárlásakor figyeljetek arra, hogy mikor érkeztek a városba.

Megéri megvenni a Vienna City Card kártyát is, ami az osztrák főváros hivatalos turisztikai kártyája, melyből többféle változat is kapható. Azon kívül, hogy nem kell majd azon gondolkodnotok, hogy milyen jegyet vásároljatok a tömegközlekedési eszközökre, több mint kétszáz kedvezményt is nyertek vele a különböző belépőkhöz stb. A turisztikai kártyának saját mobilalkalmazása is van.

Bécsben nagyon sokan közlekednek kerékpárral. Nyugodtan csatlakozhattok hozzájuk ti is. Már csak azért is érdemes kerékpárt kölcsönöznötök a helyi bike-sharing társaságtól, mert csak gyalog vagy kerékpárral tudtok bemenni Bécs központjába, az úgynevezett „Arany U-ba”.

Parkokkal és kertekkel teli császári város

A bécsi városnézést a központban kell kezdeni. Azt sem fogjátok tudni, mit nézzetek meg hamarabb. A Szent István-székesegyház környéke tele van műemlékekkel és múzeumokkal, és az egész központ UNESCO világörökség. Ne felejtsétek el megnézni a Habsburgok valaha volt székhelyét, a Hofburgot. Ebben a palotakomplexumban napjainkban több múzeumot is találtok.

Ám ha már az osztrák főváros központjában lesztek, a Hundertwasser-házat se hagyjátok ki. Azokat, akik már több helyen jártak, a barcelonai Gaudí épületekre emlékezteti. Azonban ezt az épületet Friedrich Hundertwasser osztrák építész tervezte. Külső homlokzata különböző színekben pompázik, mert lakóinak joguk van az ablakaik körüli homlokzatot teljesen a saját ízlésük szerint megtervezni. A házat csak kívülről lehet megcsodálni, esetleg beülhettek a földszinti kávézóba.

Azonban rögtön szemben meglátogathatjátok a Hundertwasser Village-et, a színekkel és üzletekkel teli „piacteres“ bevásárló központot.

Ha mélyebben érdekelnek benneteket a Habsburg monarchia emlékei, melynek valamikor Csehország is része volt, nézzétek meg a Schönbrunn és a Belveder kastélyt. A másodikként említett kastélyban ráadásul Ausztria talán legértékesebb műkincsgyűjteményét is megcsodálhatjátok.

A város területének csaknem fele zöldterület. Bécsben 280 császári parkot és kertet találtok. Főleg akkor, ha tavasszal látogattok a városba, feltétlenül tegyetek egy sétát és pihenjetek meg valamelyikben. Például a Volksgarten parkban minden tavasszal több mint 400-féle rózsa nyílik.

Prága - látványosságok a városban

Prága - látványosságok a városban

Vonattal és autóbusszal. Számoljátok meg a száztornyú Prága tornyait

Prága Csehország legnagyobb közlekedési csomópontja. Akár a sárga autóbuszunkkal, akár a RegioJet vonattal érkeztek Prágába, egyformán könnyen eljuttok a tömegközlekedés megállójába. A Florenc Autóbusz pályaudvaron rögtön két metróvonal közül is választhattok, de a főpályaudvaron is a rendelkezésetekre áll egy. Bármelyik irányba is indultok el, már közvetlenül egy állomással arrébb ki is szállhatok.

A prágai tömegközlekedés gerincét képező metró összesen három, A, B és C betűvel jelzett vonalat biztosít. A városközpontban mind a három vonal kölcsönösen keresztezi egymást. Ezért is juthattok el velük szinte mindenhová nagyon gyorsan.

Csehország egyetlen metróhálózatát 25 villamos vonal egészíti ki. Villamossal utazni több időt vesz igénybe, de sok esetben ezek alapjában véve városnéző járatokként is kiválóak.

Az egy utazásra jogosító jegy 24 korona, de ha a műemlékek felfedezését tervezitek, vagy az egész hétvégét itt szeretnétek tölteni, érdemes megvenni a három napra szóló jegyet 320 koronáért. Minden egyes jegy, még az egy utazásra érvényes is, csak időben és nem átszállásban korlátozott.

Meg kell említenünk a Moldva (Vltava) folyami közlekedési rendszert is, ugyanis Prága területén naponta különböző útvonalakon szelik át a folyót a hajók. A fedélzetükre a tömegközlekedés jegyeivel tudtok feljutni. Ugyanilyen jeggyel tudtok felsiklani a siklóvasúttal a híres Petřín dombi kilátóhoz is.

Prága, a városok anyja

Akár melyik prágai útikalauzt lapozzátok is, mindegyik azt javasolja, hogy nézzétek meg a Moldva jobb partján fekvő városközpontot, az Óváros-teret és a környező utcákat, majd folytassátok az utatokat a Károly-hídon keresztül a Kisoldalra, ahonnan felkapaszkodhattok a világ egyik legnagyobb várkomplexumához. Az, hogy mi mindent csinálhattok Prágában, talán egyértelmű, felkereshetitek az összes turista látványosságot, melyeknek köszönhetően a cseh főváros felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Viszont, ha nem ezen a megszokott városnéző útvonalon szeretnétek felfedezni Prágát, közelítsetek a feladathoz egy kicsit másként. Az Óvárost nem igazán kellene kihagynotok, mert annak egy másik turisták számára is érdekes hely, a Zsidó-negyed is a része. A zsidók már a 10. században telepedtek meg itt és a zsidó gettónak több mint 18 ezer lakosa volt. Felkereshetitek többek között a Zsinagógát és a zsidó temetőt is.

Érdekes városnegyed Holešovice is. A valaha ipari negyed az utóbbi években alapjában véve egy galériává változott. Számtalan modern műemléket és olyan találkahelyet fedezhettek itt fel, mint a Vásárcsarnok (Veletržní palác) Nemzeti galéria, DOX Kortárs Művészeti Központ, kávézók és vendéglők, a Prágai Kiállítási Központ épületegyüttese és a közkedvelt Stromovka park, Prága legnagyobb zöld szabad területe.

Ha pedig egy jó ebédre vagy vacsorára vágytok a turistáktól távol, vagy csak szeretnétek egy kicsit elüldögélni valahol, akkor arra Žižkov a legjobb hely. Ezt a városnegyedet a helyiek is nagyon kedvelik. A félreeső kis vendéglőkben és bárokban egészen az éjszakába nyúlóan szórakozhattok, ráadásul az árak is sokkal kellemesebbek, mint magában a turizmus központjában.

Český Krumlov - látványosságok a városban

Český Krumlov - látványosságok a városban

Az autóbuszról egyenesen Český Krumlov történelmébe csöppentek

Sárga autóbuszunkból a Špičák megállóban egyenesen a kastélyparkban szállhattok ki. Ha szeretnétek egyet sétálni, akkor az autóbusz állomáson szálljatok ki. Ebben az esetben is csak pár lépést kell tennetek az UNESCO műemlékekig. Český Krumlov egy kisváros és a szépségét úgy élvezhetitek ki legjobban, ha gyalog végigsétáltok a festői utcáin.

Az ilyen sétákhoz a tavasz vagy az ősz a legjobb évszak. Azonban, ha nem zavar benneteket a turisták áradata, amit a Moldva folyón városba érkező vízi sportok kedvelői még inkább megfejelnek, nyugodtan induljatok el Csehországnak ebbe a gyöngyszemébe akár nyáron is. Nem árt azonban előbb belekukkantanotok a krumlovi fesztiválnaptárba, mert a város minden évben több fesztivált is rendez, amire aztán százszámra érkeznek az érdeklődők.

Ha esetleg a lábatok felmondaná a szolgálatot, igénybe vehetitek a városi tömegközlekedés három vonalának valamelyikét is. A jegy ára általában 20 korona körül mozog, attól függően, hogy milyen messzire utaztok. A három autóbuszjárat csak a krumlovi autóbusz állomáson találkozik össze, nem messze a városközponttól, majd folytatják útjukat tovább különböző irányokba.

Český Krumlov: A történelem szigete a Moldva kanyarulatában

Mit lehet Český Krumlovban csinálni? Egyszerűen relaxálni és élvezni a festői szépségű kisváros atmoszféráját. A város történelmi negyedét 1992-ben UNESCO világörökséggé nyilvánították. Itt semmi sincs olyan messze egymástól, hogy ne tudnátok gyalog megtenni, mégis számtalan célt kínál a város.

Talán legjobb, ha először a krumlovi várat és kastélyt látogatjátok meg. Ez Csehország második legkiterjedtebb várkomplexusa, ami öt várudvarra tagolt. Itt megnézhetitek például azt a még 1691-ben épített barokk színházat, ami a világ kevés épségben megmaradt barokk színházai közé tartozik.

A legtöbb látogató a vár medvéire kíváncsi. Már több mint 400 éve tartanak medvéket a várban. Jelenleg az I. és II. várudvar közötti várárokban két medvehölgy, Katalin és Mária Terézia kergetőzik egymással.

A város maga több városrészből áll. A gótikus és reneszánsz épületekkel teli belső várost a Moldva folyó kanyarulata öleli körül. Az ottani utcák rendszere a város alapítása óta nem változott. A következő városrész a Latránnak nevezett vár alatti rész. A harmadik pedig az úgynevezett Plešivec.

Városnézéskor figyeljétek meg, hogy a történelmi házakon különböző címerek és családi jelképek láthatók. Leggyakrabban a dél-csehországi Rosenbergek (Rožmberkové) ötszirmos rózsájával találkozhattok. Erről a szinte mindenütt jelen lévő szimbólumról nevezték el a legnagyobb krumlovi kulturális eseményt is az Ötszirmú rózsa ünnepének (Slavnosti pětilisté růže).

Krakow - látványosságok a városban

Krakow - látványosságok a városban

Krakkó központjába csak gyalog lehet bemenni

A sárga autóbuszból néhány órás út után pihenten szálltok ki Krakkó vasútállomásánál, ahonnan csak pár száz méter a város történelmi központja. A krakkói tömegközlekedés legnagyobb csomópontja, Lubicz, szintén csak pár méterre van innen.

Krakkó tömegközlekedését villamosok és autóbuszok biztosítják. Több mint 20 villamosvonal szeli keresztül-kasul a várost, nagyon sok közülük pont az Óváros környékén halad el, ahol a legtöbb krakkói emlék és turistalátványosság is található.

A városban már 1901-óta közlekednek az elektromos árammal működő villamosok, de közvetlenül a városközpontba nem visznek be benneteket. A múltszázad derekán kivezették az óváros szívéből a tömegközlekedést. Emlékeztetőként még egyes helyeken láthatjátok a 900 mm nyomtávolságú síneket, de ezeknél nem kell szétnéznetek, mert villamos biztosan nem közlekedik rajta.

Döntsétek el, hogy honnan szeretnétek kezdeni a városnézést az óvárosban, és ennek megfelelően válasszátok meg az útvonalat is. Amennyiben igénybe akarjátok venni a tömegközlekedést, a jakdojade.pl internetes alkalmazás praktikus lehet. Az alapjegy 2,8 zlotyba kerül. Azonban a krakkói tömegközlekedés kínálatában, a többi városhoz hasonlóan, egy és többnapos jegyeket is találtok.

Jegyeket közvetlenül a kocsikban elhelyezett automatákban is tudtok venni, de csak akkor, ha van aprótok. Papírpénzzel a kocsiban már semmire nem mentek, és a krakkói ellenőrök szorgalmasak és rendíthetetlenek.

Wavel és az Óváros – a történelem szigete Krakkó közepén

Mit lehet Krakkóban csinálni, mit érdemes megnézni? A város központjában szinte mindent. Ezért is szerepel az egész Óváros az UNESCO Világörökség listáján.

A legtöbb látogató kétség kívül Wavel várát, és az ottani katedrálist látogatja meg. Kezdhetitek itt a városnézést, mert a helyi infoközpontban minden turisták számára fontos információt megkaphattok. Ráadásul közvetlenül a Wavel alatt van Lengyelország legismertebb barlangja, amit a legenda szerint egy sárkány őrzött és csak Krak király tudta legyőzni, aki saját nevét adta a városának.

Innen induljatok majd el a Krakkó történelmi központjába, a Főtérre (Rynek), ami Krakkó legnagyobb tere és a város legtöbb látványossága, így a Posztócsarnok, a Mária-templom vagy a Városháza tornya is itt található. Ne felejtsétek el megkóstolni a zapiekankát vagy a pirohot. A történelmi városközpont északi szélén a középkori erődítmény maradványait, az előretolt védőbástyát, Barbakant vagy a Flórián-kaput is megnézhetitek.

Krakkó szívétől délre terül el a Kazimier negyed, melyben mai napig jelen van a zsidó és a keresztény kultúra. A zsidóközösség a tizennyolcadik  századig fallal volt a keresztény közösségtől elválasztva. A zsidónegyed központja a Szeroka utcában volt, ahol rögtön öt zsinagógát is találtok. A legnagyobb középkori imaház a második világháborúban megsérült, később azonban a lengyelek felújították és most a Krakkói Történelmi Múzeum székel benne, amit szintén érdemes meglátogatni.

Szállás és utazás