Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Fedezze fel velünk Közép-Európát

ÚTI CÉL
Cseh Köztársaság, Svájc, Németország
INDULÁS/ÉRKEZÉS
Budapest - Prága, Zürich, Berlin, München
MEGÁLLÁSOK
Prága, Zürich, Berlin, München
NAPOK SZÁMA
3 nap
UTAZÁS
busz, vonat
UTAZÁSI IDŐ
Prága: 06:50; Zürich: 17:55; Berlin: 14:20; München: 14:05
TELJES ÁR ENNYITŐL:
Prága: 15,9 €; Zürich: 45,9 €; Berlin: 25 €; München: 27,9 €
DIÁK ÉS NYUGDÍJAS
Prága: 15,9 €; Zürich: 45,9 €; Berlin: 25 €; München: 27,9 €
UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS

Prága - látványosságok a városban

Prága - látványosságok a városban

Vonattal és autóbusszal. Számoljátok meg a száztornyú Prága tornyait

Prága Csehország legnagyobb közlekedési csomópontja. Akár a sárga autóbuszunkkal, akár a RegioJet vonattal érkeztek Prágába, egyformán könnyen eljuttok a tömegközlekedés megállójába. A Florenc Autóbusz pályaudvaron rögtön két metróvonal közül is választhattok, de a főpályaudvaron is a rendelkezésetekre áll egy. Bármelyik irányba is indultok el, már közvetlenül egy állomással arrébb ki is szállhatok.

A prágai tömegközlekedés gerincét képező metró összesen három, A, B és C betűvel jelzett vonalat biztosít. A városközpontban mind a három vonal kölcsönösen keresztezi egymást. Ezért is juthattok el velük szinte mindenhová nagyon gyorsan.

Csehország egyetlen metróhálózatát 25 villamos vonal egészíti ki. Villamossal utazni több időt vesz igénybe, de sok esetben ezek alapjában véve városnéző járatokként is kiválóak.

Az egy utazásra jogosító jegy 24 korona, de ha a műemlékek felfedezését tervezitek, vagy az egész hétvégét itt szeretnétek tölteni, érdemes megvenni a három napra szóló jegyet 320 koronáért. Minden egyes jegy, még az egy utazásra érvényes is, csak időben és nem átszállásban korlátozott.

Meg kell említenünk a Moldva (Vltava) folyami közlekedési rendszert is, ugyanis Prága területén naponta különböző útvonalakon szelik át a folyót a hajók. A fedélzetükre a tömegközlekedés jegyeivel tudtok feljutni. Ugyanilyen jeggyel tudtok felsiklani a siklóvasúttal a híres Petřín dombi kilátóhoz is.

Prága, a városok anyja

Akár melyik prágai útikalauzt lapozzátok is, mindegyik azt javasolja, hogy nézzétek meg a Moldva jobb partján fekvő városközpontot, az Óváros-teret és a környező utcákat, majd folytassátok az utatokat a Károly-hídon keresztül a Kisoldalra, ahonnan felkapaszkodhattok a világ egyik legnagyobb várkomplexumához. Az, hogy mi mindent csinálhattok Prágában, talán egyértelmű, felkereshetitek az összes turista látványosságot, melyeknek köszönhetően a cseh főváros felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Viszont, ha nem ezen a megszokott városnéző útvonalon szeretnétek felfedezni Prágát, közelítsetek a feladathoz egy kicsit másként. Az Óvárost nem igazán kellene kihagynotok, mert annak egy másik turisták számára is érdekes hely, a Zsidó-negyed is a része. A zsidók már a 10. században telepedtek meg itt és a zsidó gettónak több mint 18 ezer lakosa volt. Felkereshetitek többek között a Zsinagógát és a zsidó temetőt is.

Érdekes városnegyed Holešovice is. A valaha ipari negyed az utóbbi években alapjában véve egy galériává változott. Számtalan modern műemléket és olyan találkahelyet fedezhettek itt fel, mint a Vásárcsarnok (Veletržní palác) Nemzeti galéria, DOX Kortárs Művészeti Központ, kávézók és vendéglők, a Prágai Kiállítási Központ épületegyüttese és a közkedvelt Stromovka park, Prága legnagyobb zöld szabad területe.

Ha pedig egy jó ebédre vagy vacsorára vágytok a turistáktól távol, vagy csak szeretnétek egy kicsit elüldögélni valahol, akkor arra Žižkov a legjobb hely. Ezt a városnegyedet a helyiek is nagyon kedvelik. A félreeső kis vendéglőkben és bárokban egészen az éjszakába nyúlóan szórakozhattok, ráadásul az árak is sokkal kellemesebbek, mint magában a turizmus központjában.

Zürich - látványosságok a városban

Zürich - látványosságok a városban

Utazzatok hétvégére Európa legtisztább városába

A RegioJet autóbuszai sárgák, és sárgák azok a híres svájci sajtok is, amelyekhez elvisznek benneteket. Svájci óra pontossággal. Este felszálltok Prágában az autóbuszra és a reggelit már Svájc legnagyobb városában, Zürichben fogyaszthatjátok el.

A sárga luxus autóbuszból a Carparkplatz Sihlquai megállóban szálltok ki a városközponttól gyalog is elérhető távolságban. Zürichnek van az egyik legjobb tömegközlekedési rendszere, ezért a lakosai nagy részének nincs autója, így a Zürich-tó partján fekvő város Európa legtisztább városa.

Az a legjobb, ha villamosra szálltok. Zürichben 15 villamosvonal közlekedik és keresztezi a központot is, ahová más közlekedési eszközzel nem juthattok be. A villamosvonalakat 60 autóbusz- és 6 trolibuszvonal egészíti ki. Zürichbe látogatva az a legkifizetődőbb, ha napijegyet vesztek a tömegközlekedésre. A városközpont zónában való utazásért valamivel több mint öt svájci frankot kell fizetnetek.

Ennek a jól átgondolt rendszernek köszönhetően még a helyi repülőtérre is könnyen el tudtok jutni villamossal, autóbusszal vagy vasúti közlekedéssel.

Zürich: A kisváros, ami rengeteg élménnyel lep meg

Az Alpok csúcsai, melyek szó szerint körülölelik a várost, gondoskodnak arról, hogy ne tudjatok megfeledkezni róla, milyen országban is vagytok. Zürich a négyszázezer lakosával Svájc legnagyobb városa, ennek ellenére minden szó szerint karnyújtásnyi távolságban van benne. A Zürichre vonatkozó alapvető turista információ az, hogy a világ legdrágább városában vagytok. Azonban ez ne riasszon el benneteket attól, hogy ide látogassatok. Az élményeket ingyen is begyűjthetitek.

A város egyik legismertebb turistalátványossága a Grossmünster templom. A legenda szerint Nagy Károly alapította. A Niederdorf negyedben rögtön a sarkon már több mint ezer évet ugorhattok előre. Azt a házat láthatjátok itt, ahol Lenin lakott még az előtt, hogy Oroszországba ment volna a forradalmat csinálni.

A közeli Künsthaus Zürich galéria terjedelmes gyűjteményének egyik részében a 19. századig alkotó művészeket találjátok. A másikban pedig az impresszionistáktól az európai avangardon keresztül a pop art legjobb válogatását fedezhetitek fel. Ráadásul a Galéria minden szerdán ingyen látogatható.

És ha nem fogjátok esetleg tudni mit is csináljatok Zürichben, úgy induljatok el a tóhoz, aminek az átlátszó vize iható, és a körülötte elterülő strandok pihenésre hívogatnak. A megterhelő nap végén érdemes még összeszedegetni a megmaradt erőtöket és az Uetliberg csúcsáról gyönyörködni a város panorámájában.

Berlin - látványosságok a városban

Berlin - látványosságok a városban

Kerékpárosok paradicsoma– Berlin!

Csak pár órányi útra a cseh határtól várnak rátok a történelmükről és szórakozásról híres német városok. Ilyen többek között Németország fővárosa, Berlin is. A RegioJet sárga autóbuszával pár óra alatt ott lehettek.

Az autóbuszt egészen biztosan azonnal városi tömegközlekedésre cserélitek majd. Lehet, hogy a térkép alapján úgy gondoljátok egyes távolságok nem is annyira nagyok, de amennyiben valóban jól meg akarjátok ismerni a várost, akkor szükségetek lesz a tömegközlekedésre. Az általános jegy 2,1 EUR, de minden bizonnyal jobban jártok, ha beszerzitek az úgynevezett Berlin Welcome Card kártyát. Ez a bérlet a tömegközlekedésre 5 napig érvényes és egyes városi látványosságokhoz 50% kedvezményre feljogosít benneteket. Azt a listát, ami felsorolja azt a 140 helyet, ahová a kártya érvényes, a www.bvisitberlin.de oldalon találjátok.

Berlinben számtalan féle közlekedés létezik. Metro U-bahn (akár a repülőtérre is mehettek vele), helyiérdekű vasút S-bahn, metróvillamos, metróbusz, de nem hiányzik közülük a hajó, autóbusz és a villamos sem.

Figyelem! Berlin a kerékpárosok városa! Ha megunjátok a tömegközlekedést és elég fizikai erőt éreztek magatokban hozzá, kölcsönözzetek ki egy bringát. Berlinben ehhez a közlekedéshez a műszaki feltételek is adottak. A város sík területen fekszik és szinte egyetlen járdáról sem hiányzik a bicikliút.

Egyesített Berlin: A Curry több ezer ízt legyőz

Mihez kezdjetek Berlinben? Ezt eldönthetitek akár azután is, amikor felkapaszkodtatok a berlini tévétoronyba, a német főváros szó szerint legkedveltebb turistacélpontjára. Mivel mindenhonnan jól látható, biztosan odataláltok. Azonban, ha mégis tanácsot szeretnétek, kezdhetitek a városnézést rögtön az autóbuszból való kiszállás után az Unter den Linden utcával és Németország jelképével, a Brandenburgi kapuval.

A régi idők emlékére még áll a Berlini fal utolsó darabja, ami a East Side Gallery lett. Mindenképpen nézzétek meg a néhai határátkelőt, a Checkpoint Charlie-t is.

Amennyiben a műemlékvadászok táborába tartoztok, ne felejtsétek el megnézni az UNESCO Világörökséggé nyilvánított műemlékeket. A Múzeum-szigeten rögtön öt múzeumot is meglátogathattok. Nézzétek meg a weimari köztársaság idejéből fennmaradt valamelyik lakóparkot is. Megéri ellátogatni a közeli Potsdamba is, ott is a Sanssouci parkba, ami a Hohenzollernek nyári rezidenciája volt és közkedvelt turistacélpont.

Nincs már több ötletetek, nem tudjátok mihez kezdhettek még és egy kis szórakozásra vágytok? Akkor irány a Mauerpark. Minden vasárnap szabad karaoke esték vannak itt, amikhez ti is csatlakozhattok. Hatalmas tapssal jutalmaznak majd benneteket. Azonban ne felejtsetek el valamit magatokkal vinni a piknikhez. Mondjuk a jellegzetes berlini currywurst. Ennek és sok más német finomságnak a történetéről mindent megtudhattok a Currywuest Múzeumban.

München - látványosságok a városban

München - látványosságok a városban

München: A vonathálózattal átszőtt város

Üdvözlünk benneteket Bajorország szívében, Münchenben. Abban a városban, mely számtalan kutatás szerint a világ egyik legjobban élhető helye. A sárga autóbusz egyenesen a bajor főváros szívébe, az ottani vasútállomáshoz visz benneteket. A müncheni tömegközlekedés gerincét az S-Bahn nevezetű gyorsvasút és az U-Bahn névre keresztelt metró alkotja. Ennek a gerincnek a része még az a kelet-nyugat irányú hatalmas „alagút“ is, amelyben az S-Bahn vasúti szerelvényei közlekednek.

Az U-Bahn részben föld alatt közlekedő metróvonalai a várost észak-dél irányban kötik össze. Az átszálló állomásokon a különböző útvonalak beszállóhelyei közvetlenül egymás mellett vannak, és a szerelvények bevárják egymást. Münchenben villamosok és autóbuszok is üzemelnek. A fontosabb autóbuszvonalakat MetroBus-nak hívják, és a villamosok és metrók mellett sűrűbb időközönként közlekednek.

Jegyeket a megállókban lévő automatákban, valamint a tömegközlekedés és a vasút állomásain tudtok vásárolni. A normál közlekedéshez és a helyi műemlékek megtekintéséhez elég, ha az úgynevezett Innenraum 1-4 Ring-re szóló jegyet megvenni, hetijegy esetén pedig a Ring 1- 2 vagy 1- 3-at. Attól függően, hogy München milyen nagy részét akarjátok beutazni.

München: Bajorország lüktető szíve

A Bajorország szíveként emlegetett város történelme több mint ezer éves. A Szent Péter- templom tornyából, ami a helyiek számára csak Alter Peter (Öreg Péter), csaknem az egész várost láthatjátok. A városnak ez a legrégebbi temploma a régi bencés kolostor helyén áll. Ha leküzditek a torony 306 lépcsőjét, elétek tárul a környék felejthetetlen panorámája.

A Müncheni Új városháza is a közkedvelt turistalátványosságok és műemlékek közé tartozik. Minden egyes nap már tizenegy órától egészen délig turisták hada veszi körül. Arra várnak ugyanis, hogy a városházán ismét megszólaljon a harangjáték.

A művészet rajongóinak nem szabad kihagyniuk Európa egyik legterjedelmesebb galériájának, a Pinakotékának három különböző palotában attól függően elhelyezett gyűjteményét, hogy milyen művészeti irányzathoz vagy korhoz tartoznak. Fontos információ a turistáknak: tegyétek vasárnapra a látogatás napját, a hét utolsó napján ugyanis csak 1 EUR a belépő.

A gyors autók szerelmesei viszont ne hagyják ki a BMW Múzeumot, ahol a legújabb járgányoktól kezdve, a különleges prototípusokon át, a történelmi darabokig mindent megnézhetnek.

Ha a városnézéstől elfáradtok, pihenjetek meg az Angol-kertben. A legnagyobb városi park, egyben a világ egyik legnagyobb parkja is. Betérhettek ugyanakkor bármelyik helyi vendéglátóhelyre is akár, mert azok nem csak az Oktoberfesten vannak nyitva.

Szállás és utazás