Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Krakow - látványosságok a városban

Krakow - látványosságok a városban

Krakkó központjába csak gyalog lehet bemenni

A sárga autóbuszból néhány órás út után pihenten szálltok ki Krakkó vasútállomásánál, ahonnan csak pár száz méter a város történelmi központja. A krakkói tömegközlekedés legnagyobb csomópontja, Lubicz, szintén csak pár méterre van innen.

Krakkó tömegközlekedését villamosok és autóbuszok biztosítják. Több mint 20 villamosvonal szeli keresztül-kasul a várost, nagyon sok közülük pont az Óváros környékén halad el, ahol a legtöbb krakkói emlék és turistalátványosság is található.

A városban már 1901-óta közlekednek az elektromos árammal működő villamosok, de közvetlenül a városközpontba nem visznek be benneteket. A múltszázad derekán kivezették az óváros szívéből a tömegközlekedést. Emlékeztetőként még egyes helyeken láthatjátok a 900 mm nyomtávolságú síneket, de ezeknél nem kell szétnéznetek, mert villamos biztosan nem közlekedik rajta.

Döntsétek el, hogy honnan szeretnétek kezdeni a városnézést az óvárosban, és ennek megfelelően válasszátok meg az útvonalat is. Amennyiben igénybe akarjátok venni a tömegközlekedést, a jakdojade.pl internetes alkalmazás praktikus lehet. Az alapjegy 2,8 zlotyba kerül. Azonban a krakkói tömegközlekedés kínálatában, a többi városhoz hasonlóan, egy és többnapos jegyeket is találtok.

Jegyeket közvetlenül a kocsikban elhelyezett automatákban is tudtok venni, de csak akkor, ha van aprótok. Papírpénzzel a kocsiban már semmire nem mentek, és a krakkói ellenőrök szorgalmasak és rendíthetetlenek.

Wavel és az Óváros – a történelem szigete Krakkó közepén

Mit lehet Krakkóban csinálni, mit érdemes megnézni? A város központjában szinte mindent. Ezért is szerepel az egész Óváros az UNESCO Világörökség listáján.

A legtöbb látogató kétség kívül Wavel várát, és az ottani katedrálist látogatja meg. Kezdhetitek itt a városnézést, mert a helyi infoközpontban minden turisták számára fontos információt megkaphattok. Ráadásul közvetlenül a Wavel alatt van Lengyelország legismertebb barlangja, amit a legenda szerint egy sárkány őrzött és csak Krak király tudta legyőzni, aki saját nevét adta a városának.

Innen induljatok majd el a Krakkó történelmi központjába, a Főtérre (Rynek), ami Krakkó legnagyobb tere és a város legtöbb látványossága, így a Posztócsarnok, a Mária-templom vagy a Városháza tornya is itt található. Ne felejtsétek el megkóstolni a zapiekankát vagy a pirohot. A történelmi városközpont északi szélén a középkori erődítmény maradványait, az előretolt védőbástyát, Barbakant vagy a Flórián-kaput is megnézhetitek.

Krakkó szívétől délre terül el a Kazimier negyed, melyben mai napig jelen van a zsidó és a keresztény kultúra. A zsidóközösség a tizennyolcadik  századig fallal volt a keresztény közösségtől elválasztva. A zsidónegyed központja a Szeroka utcában volt, ahol rögtön öt zsinagógát is találtok. A legnagyobb középkori imaház a második világháborúban megsérült, később azonban a lengyelek felújították és most a Krakkói Történelmi Múzeum székel benne, amit szintén érdemes meglátogatni.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS