Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

České Budějovice - látványosságok a városban

České Budějovice - látványosságok a városban

České Budějovicében a tetőn találjátok magatokat

České Budějovice szokatlanul köszönt majd benneteket, ha a városba a RegioJet sárga autóbuszával érkeztek. Az ottani autóbusz állomás ugyanis egyáltalán nem mindennapi. A városközpont bevásárlóközpontjának a tetején van, közvetlenül a vasútállomás mellett.

Az állomásnál van talán České Budějovice legnagyobb csomópontja. Akár hová is akartok menni a városba a tömegközlekedési eszközökkel, azt a járatot, amivel oda juttok, itt megtaláljátok. A várost összesen 20 autóbusz- és trolibuszvonal szeli át. A számozásuk egy kissé kusza, ezért ha nem ismeritek ki magatokat České Budějovicében, mindig meglepetés lesz, hogy milyen közlekedési eszköz jön értetek.

České Budějovicében a 16 évnél fiatalabbak és a 70 év felettiek megspórolhatják a jegyárat, ugyanis ők ingyen utazhatnak. A többi utasnak 16 koronába kerül az egy órás utazás. Amennyiben úgy tervezitek, hogy több napot töltötök el itt, 160 koronás heti jegyet vegyetek, vagy egyszerűen kölcsönözzetek ki egy kerékpárt. A kerékpárok rendkívül népszerűek Dél-Csehországban, így České Budějovicében is több tucat kerékpárossal találkoztok majd, függetlenül attól, hogy nyár vagy tél van-e éppen.

České Budějovicéből óránként több menetrendszerű autóbusz is indul a környék olyan látogatottabb helyeire, mint például Hluboká nad Vltavou, ahol egy gyönyörű kastélyt látogathattok meg. A turistaszezonban úgy Hlubokába, mint a többi hasonló helyre vízen is eljuthattok. A Moldva folyón itt több útvonalon is gőzhajók közlekednek.

Dél-Csehország királyi kapuja

České Budějovice királyi múlttal dicsekedhet, talán a leghíresebb přemysl-házi király, II. Přemysl Ottokár alapította. Így a történelmét már csaknem nyolcszáz évvel ezelőtt elkezdték írni, ami mindenekelőtt a teljes egészében műemlékvédelem alatt álló óvárosban szemmel is jól látható.

České Budějovice főtere is az alapító nevét viseli. Ennek középpontjában áll a Sámson-szökőkút, Csehország egyik legnagyobb barokk szökőkútja, Dél-Csehország fővárosának a szimbóluma. A felújított téren gond nélkül megtaláljátok a történelmi városházát, ami szintén turistacsalogató látványosság.

A Fekete-torony is a város egyik jelentős műemléke. A 71 méter magas épület már több mint négy évszázada őrzi a várost. Nyári szezonban a nagyközönség által is látogatható. Egyedülálló kilátást nyújt a város műemlékekkel teli történelmi központjára. Rögtön a torony szomszédságában van az a másik hely, amit nem lenne szabad kihagynotok. Ez a Szent Miklós-katedrális. Az eredetileg plébániatemplom alapköve szinte magával a várossal egyidős.

Ha már úgyis Csehország déli vidékeire utaztok, ne maradjatok csak České Budějovicében. Dél-Csehországban még két UNESCO világörökséget találtok. Az egyik Český Krumlov, ami a Moldva folyó kanyarulata felett olyan látványt nyújt, mint egy mesebeli álom, a másik pedig Holašovice, ahol a 19. század második feléből származó legjobb állapotban megőrzött a dél-csehországi paraszti építészetet érdemes megnézni.

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS