Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte. Více informací

Český Krumlov - látványosságok a városban

Český Krumlov - látványosságok a városban

Az autóbuszról egyenesen Český Krumlov történelmébe csöppentek

Sárga autóbuszunkból a Špičák megállóban egyenesen a kastélyparkban szállhattok ki. Ha szeretnétek egyet sétálni, akkor az autóbusz állomáson szálljatok ki. Ebben az esetben is csak pár lépést kell tennetek az UNESCO műemlékekig. Český Krumlov egy kisváros és a szépségét úgy élvezhetitek ki legjobban, ha gyalog végigsétáltok a festői utcáin.

Az ilyen sétákhoz a tavasz vagy az ősz a legjobb évszak. Azonban, ha nem zavar benneteket a turisták áradata, amit a Moldva folyón városba érkező vízi sportok kedvelői még inkább megfejelnek, nyugodtan induljatok el Csehországnak ebbe a gyöngyszemébe akár nyáron is. Nem árt azonban előbb belekukkantanotok a krumlovi fesztiválnaptárba, mert a város minden évben több fesztivált is rendez, amire aztán százszámra érkeznek az érdeklődők.

Ha esetleg a lábatok felmondaná a szolgálatot, igénybe vehetitek a városi tömegközlekedés három vonalának valamelyikét is. A jegy ára általában 20 korona körül mozog, attól függően, hogy milyen messzire utaztok. A három autóbuszjárat csak a krumlovi autóbusz állomáson találkozik össze, nem messze a városközponttól, majd folytatják útjukat tovább különböző irányokba.

Český Krumlov: A történelem szigete a Moldva kanyarulatában

Mit lehet Český Krumlovban csinálni? Egyszerűen relaxálni és élvezni a festői szépségű kisváros atmoszféráját. A város történelmi negyedét 1992-ben UNESCO világörökséggé nyilvánították. Itt semmi sincs olyan messze egymástól, hogy ne tudnátok gyalog megtenni, mégis számtalan célt kínál a város.

Talán legjobb, ha először a krumlovi várat és kastélyt látogatjátok meg. Ez Csehország második legkiterjedtebb várkomplexusa, ami öt várudvarra tagolt. Itt megnézhetitek például azt a még 1691-ben épített barokk színházat, ami a világ kevés épségben megmaradt barokk színházai közé tartozik.

A legtöbb látogató a vár medvéire kíváncsi. Már több mint 400 éve tartanak medvéket a várban. Jelenleg az I. és II. várudvar közötti várárokban két medvehölgy, Katalin és Mária Terézia kergetőzik egymással.

A város maga több városrészből áll. A gótikus és reneszánsz épületekkel teli belső várost a Moldva folyó kanyarulata öleli körül. Az ottani utcák rendszere a város alapítása óta nem változott. A következő városrész a Latránnak nevezett vár alatti rész. A harmadik pedig az úgynevezett Plešivec.

Városnézéskor figyeljétek meg, hogy a történelmi házakon különböző címerek és családi jelképek láthatók. Leggyakrabban a dél-csehországi Rosenbergek (Rožmberkové) ötszirmos rózsájával találkozhattok. Erről a szinte mindenütt jelen lévő szimbólumról nevezték el a legnagyobb krumlovi kulturális eseményt is az Ötszirmú rózsa ünnepének (Slavnosti pětilisté růže).

UTASKÍSÉRŐ A FEDÉLZETEN
ÜLŐHELYVÁLASZTÁS DÍJMENTESEN
JEGY MÓDOSÍTÁSA/LEMONDÁSA DÍJMENTESEN INDULÁS ELŐTT 15 PERCCEL
IDŐBEN VAGY OLCSÓBBAN GARANTÁLT PONTOS ÉRKEZÉS